top of page
  • Foto van schrijverLianne

Praag - Tjechië


Uitzicht op het Oude Stadsplein

Vanuit Katowice rijden we naar Camping Bozanov, een aanrader in Tjechië. Eigenlijk wilden we direct door naar Praag, maar het zou zaterdag de 15e juli circa 35 graden worden. In noord Tjechië zou het maar 30 graden worden. Een iets betere optie dachten wij zo en dat klopte.


Bozanov

Bozanov is een klein dorp in Noord-Oost Tjechië en ligt vlakbij de bergen van de Broumovske Steny en een goed uitgangspunt om te wandelen en fietsen (aldus de website van de camping).

De camping heeft Nederlandse beheerders en zijn uiterst gastvrij. Het is een prachtige camping en vanaf het plekje waar wij stonden hebben we prachtig uitzicht én schaduw. Naast een zwembad heeft de camping ook een zwemvijver, ideaal voor de warme dagen. Op de camping zijn veel Nederlanders.


Praag dag I

Vanaf Bozanov is het een kleine 200 km naar Praag. Hier kiezen we niet voor een camping in het centrum en/of dichtbij het centrum, maar voor camping Drusus. Dit ligt op circa 20-30 minuten rijden van het centrum, afhankelijk van de drukte natuurlijk, en ligt heerlijk rustig. Ook hier hebben we een plekje met schaduw, en dat is wel lekker met 30 graden voor Misty, maar ook voor ons.


Rudolf is 33 jaar geleden in Praag geweest en vond het toen een hele mooie stad. Daarnaast was de stad ook goedkoop, hij vertelt verhalen dat het bier 0,10 cent kostte. We verwachten niet dat dit nu nog zo is 😊.


Op maandag rijden we eerst een stuk met de auto en parkeren bij Mr Parkit. Je reserveert van tevoren online een plek en de parkeergarage gaat speciaal voor jou open als je telefonisch belt wanneer je voor de poort staat. Vanaf daar gaan we met de metro naar het oude stadscentrum.

Eerst ‘even’ de mega lange roltrap af. Jeetje wat zijn deze lang zeg. De eerste is even wennen, maar na een paar keer durf ik verder om mij heen te kijken en wordt het zelfs aangenaam.

Praag heeft drie grote metrolijnen en dat werkt heel overzichtelijk.


Astronomische klok in Praag

Oude Stadsplein en astronomische klok

We gaan als eerste naar het oude stadsplein met een wel heel bijzondere klok. Rudolf herinnert het zich gelijk, al die oude en mooie gebouwen in het centrum. Waar je ook kijkt, elk gebouw is wel mooi. De bouwstijlen zijn wel verschillen, maar dat maakt het ook weer bijzonder. Er staan kerken, paleizen, maar Rudolf wil op zoek naar de klok. Het blijkt dat de klok net even om de hoek zit van de kerk.

De klok geeft de tijd in Praag aan, maar ook de plaats van de zon in de sterrenbeelden, en ook de verdeling tussen zonsopgang en zonsondergang. En nog meer, maar dat ben ik vergeten.


Tomatensoep op oude stadsplein Praag

Het is een astronomische klok en is het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld. Elk heel uur komen de 12 apostelen voorbij en er is een haan die kraait. Wij zijn er om 12.30 en besluiten hier niet op de wachten. We gaan even een soepje eten, wel op het plein, wetende dat we de hoofdprijs betalen. Plotseling zie ik vanaf het terras heel veel mensen op het plein, ik kijk op de klok en zie dat het 12.57 is. Rudolf gaat alsnog naar het plein om de 12 apostelen te zien. Iedereen applaudisseert en binnen een minuut is het weer voorbij.


Impressie oude stadsplein van Praag


Joodse wijk

Na de lunch lopen we verder richting de joodse wijk. Ook dit vond Rudolf 33 jaar geleden bijzonder om te zien en dan ook de Joodse begraafplaats In de 13e eeuw werden de Joden gedwongen hier te wonen, in de wijk die tegenwoordig Josefov genoemd wordt. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn de meeste joden gestorven, maar de synagoge is wel bewaard gebleven.

Bij de synagoge aangekomen blijkt dat er inmiddels flink betaald moet worden voor de Joodse wijk. Zeker €16,- voor de synagoge en als je de begraafplaats wil zien zeker €20,- p.p. Rudolf is teleurgesteld, en besluit om het niet te bezoeken.


Karelsbrug Praag

Karelsbrug

We lopen langs de Moldau verder naar de Karelsbrug. Van afstand zie je de brug in zijn geheel en kan je mooie foto’s maken. Daarnaast loopt het wat koeler onder de bomen, zo in de zomer in de stad is best wel warm.


De brug over de Moldau stamt uit de 14e eeuw. Op de brug staan heel veel heiligenbeelden en de brug is 200 meter lang en ik schat zo’n 10-12 meter breed. Daarnaast staan er grote torens aan beide kanten die je, tegen betaling, kan beklimmen.

Het is, ondanks de brandende zon, goed druk op de brug. Het heeft een beetje de sfeer van de Montmartre in Parijs. Er zijn diverse tekenaars die een karikatuur van je kunnen maken, of kunstenaars die Praag schilderen. De beelden zijn van dichtbij aardig groot en imposant.


Voor mij is het nu te warm, te druk en te toeristisch geworden. Voor nu is het genoeg voor een dag Praag. We gaan terug met de metro richting de auto.


Praag dag II

Na een dag rust op de camping gaan we nog een keer naar Praag. We parkeren weer de auto bij een Mr Parkit en gaan dan eerst een stukje alternatief Praag bekijken.Vnitroblock

De website van deze locatie is alleen in het Praags te lezen, dus geeft wel aan dat er weinig toeristen komen. Dat blijkt in ieder geval als wij er zijn. Je loopt het zo voorbij als je het niet door hebt. De ingang bestaat uit twee grote stalen deuren te midden van een regulier woonblok.


Vnitro block in Praag

Het is een hippe ruimte die multifunctioneel gebruikt wordt. Er is een café – restaurant, er zijn plekken om te werken en er zijn pop-up shops. Daarnaast worden er workshops gegeven en er hangt kunst, dat alles in industriële stijl. Het werd gebouwd in de ruïnes van een oude Praagse fabriek. Er schijnt zelfs een minibioscoop te zijn in de kelder.Heerlijk om even hier te zijn buiten de toeristische drukte en prachtig hoe het is ingericht.

Er zijn veel planten, er staan loungestoelen en er zijn werkplekken. Bij de horeca is geen tafel hetzelfde. De stoelen zijn verschillend en ook verschillend geverfd met aqua kleur. De cola is geen coca cola, maar industriële cola, althans het zit in een speciaal flesje.

De kunst die er hangt is divers en kan je kopen, er hangt wel een prijskaartje aan natuurlijk. Buiten is een klein terras en is er een grote mural op de muur.


Een plek om energie en creativiteit op te doen. Heerlijk!


Rudolf heeft uitgezocht welke metro’s we moeten nemen om bij de Praagse Burcht te komen. Het betekent wel 2x overstappen. Van de rode lijn naar de gele en van de gele naar de groene. Dit neemt echter wel 30 minuten in beslag. Achteraf blijkt dat we gewoon met tram 12 hadden kunnen gaan en dan waren we met 15 minuten bij de Praagse Burcht geweest. Dit hebben we op de terugweg gedaan. Voordeel van de tram is dat je ook nog wat meer ziet van de stad.


Kathedraal in Praagse Burcht

Praagse Burcht

Allereerste tip: er gaat ook een tram omhoog naar de burcht, je hoeft niet alle trappen op te lopen!!!! En bedankt Rudolf.

Toen we dit deden bij 28 graden heb ik wel keer een paar keer moeten stoppen, omdat ik bijna niet meer kon. En dat dit geen goed idee was, en hoe Rudolf zich dit kon bedenken, en …………. Ach ja je begrijpt het wel hoop ik.


Eigenlijk is het een soort citadel net zoals in Berat in Albanië. Een complex van grote paleizen, woningen, pleinen, kerken en kathedralen. Een stad boven de stad. Alleen is deze heel goed bewaard gebleven. De luxe straalt er aan alle kanten vanaf.De burcht is gebouwd op een heuvel en torent boven de stad uit. Als je eenmaal boven bent, he he, heb je een prachtig uitzicht. Ik kon er nog niet direct van genieten, maar toen ik eenmaal uitgerust was wel.

In de citadel kan je een ‘multi-ticket’ kopen waarbij je vijf gebouwen, kerken, paleizen kan bezoeken. Wij hebben er alleen langs gelopen, behalve de St. Vituskathedraal. Deze kon je ook gratis bekijken. Deze is prachtig om te zien. Sowieso val je hier ook weer van het ene mooie gebouw in het andere mooie gebouw.


Nu is er ook nog het regeringsgebouw en de woning van de president, het paleis, is er een kunstgalerij en de kathedraal zoals ik eerder beschreef.

Ook is er het beroemde Gouden Straatje, helaas was de tijd te kort om dit ook nog te doen. Net zoals het klooster met bibliotheek wat we niet hebben kunnen bezichtigen.

Ofwel alleen al voor de Praagse Burcht kan je een dag uittrekken.


Uitzicht vanaf Praagse Burcht

Toen we er aan de andere kant weer uitliepen zagen we ook aardig wat bewaking met bewapening. Deze bewaker was erg vriendelijk en gaf aan dat hier ook het presidentsgebouw zat, maar dat hij niet wist of de president er was of niet (ja, ja). Hier hadden we ook nog uitzicht op het Petrin Park. Je kan er naar toe met een funicular en boven op staat een mini Eifeltoren. Deze kan je dus ook goed zien vanaf de citadel.


Praag doen?

Jazeker doen! Het is een mooie stad en je kan er rustig een week verblijven wil je alles bezichtigen. Als we nog een keer gaan zou ik in het voor- of naseizoen gaan. Iets minder warm en misschien iets minder druk? Het was nu wel erg toeristisch, maar ja wij waren er zelf ook 😊.


Warme groet met Hollands weer uit Nederland!!!Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page