top of page
  • Foto van schrijverLianne

Agrigento - Farvara - Camping Luminoso


We hebben vanaf zaterdag 18 februari camping Luminoso op Sicilië geboekt. Deze camping hebben we in 2017 ook bezocht en is ons zo goed bevallen dat we er weer een week willen vertoeven.

De afstand van camping Lilybeo bij Marsala naar camping Luminoso is maar 250 km, echter rijd je maximaal 60 km per uur over deze weg. Daarom pakken we nog voor twee nachten een tussen camping in Agrigento.Agrigento

Deze plaats is bekend door zijn 'Vallei van de Tempels'. Deze tempels trekken honderdduizenden bezoekers per jaar. Net zoals wij in hartje zomer van 2017 een bezoek waagden. Bloedheet, behoorlijk druk en geen schaduw.

Als je kan bezoek dit in het voor- of najaar, want het is zeker de moeite waard.


Wij bezoeken het nu niet nog een keer. Wij kiezen ervoor om naar Favara te gaan.Favara

Dit dorp ligt 10 km van Agrigento iets verderop het land in.

Er waren geen bijzondere bezichtigingen in dit dorp. Het was vervallen, geen barokke gebouwen eigenlijk niet de moeite waard. Ondanks dat waren er, naar zeggen, 600 bouw- en constructiebedrijven geregistreerd. Dus met andere woorden, behoorlijk onder de invloed van "Maffiose" praktijken.


Totdat een jong stel een aantal huizenblokken opkocht. Deze waren helemaal vervallen, grotendeels verlaten en hebben dit blok omgevormd tot expositieruimte. Genaamd Farm Culture Park.

Het geheel bestaat uit kleine binnenhofjes, waar je heerlijk in kan verdwalen. Trappetjes, steegjes waarvan je je afvraagt waar je nu weer uitkomt.


Het is een permanente collectie van moderne én provocatieve kunst. Waarbij bijvoorbeeld stelling wordt genomen tegen de maffia, maar er is nu ook een grote Poetin muurschildering te zien. Het staat nu ook onder internationale belangstelling en wordt op meerdere plaatsen in de wereld gekopieerd.


Er zijn winkeltjes, cafeetjes, een bed&breakfast en meer. Helaas was alles op vrijdag gesloten, maar konden we hierdoor wel gratis door een groot deel van expositie wandelen.

Kleurrijk, creatief, mooie olifant muurschildering, graffiti, een gave binnentuin met mini theater of discussieruimte. Ik vond het prachtig om te zien.

Vooral door de kleuren, maar ook omdat het zo uniek is en totaal wat anders is dan het vele barok wat je hier ziet.

Zeker een aanrader!


Camping Luminoso

Op zaterdag de 18e reden we in 2,5 uur de 120 kilometer naar camping Luminso. Het ligt er nog net zo prachtig bij als in 2017. Het sanitair is nog net zo schoon en netjes als toen.

Het strand? Het strand is op dit moment een chaos, en dan is het al een stuk beter opgeruimd dan vorige week.


In een van de vorige blogs, of vlogs vertelden we dat we bewust van Noto naar Palermo waren gereden. Ten eerste omdat camping Luminoso vol zat (t/m 18 februari), ten tweede het werd in de zuid-oostelijke regio slecht weer. Veel slechter dan in de regio Palermo.

Ja ook wij hebben daar wat regen gehad en het was bewolkt, maar het is niet te vergelijken met wat ze hier te verduren hebben gekregen.


Het heeft 48 uur continue keihard geregend en gewaaid. Het strand is bezaaid met takken, bamboe, heel veel plastic, en diverse andere artikelen. (tot een koelkast aan toe).

De brug hier vlakbij, en die naar het uiterste puntje gaat van deze regio, is weggeslagen. Bewoners moeten al een week te voet de brug over en lopen naar hun huis. Waarbij ze ook nog eens geen elektra hebben. Volgens Siciliaanse stijl wordt dit dan ook pas na een week opgepakt. Het zou afgelopen vrijdag opgelost worden, werd niet gedaan, dus doen ze het vandaag (zondag haha).


Ook de Etna is al een week niet begaanbaar. Want waar het hier regent, heeft het op de berg flink gesneeuwd. Ze wilden graag sneeuw in het kleine ski resort aan de noord kant. Nu hebben ze sneeuw, maar kunnen ze er niet komen.

Het ligt metershoog op de wegen omhoog. Pas morgen, dus na 1,5 week schijnt het dat het gewone publiek weer omhoog kan én mag. Ze hebben met bulldozers, kraanwagens, sneeuwruimers alles stap voor stap moeten opruimen. Hoe ik dit weet?

Door op facebook de Etna groep te volgen, kan je de webcams van de Etna bekijken. De eerste dagen deden die het niet, maar ook die komen weer langzaam in de lucht.


Conclusie? Het is heel goed geweest dat wij even 'omgedacht' hebben en eerst richting Palermo zijn gegaan.

Deze week blijft het hier zonnig en warm. Wie weet eindelijk een keer suppen? In het koude water brrrrr.Ciao Tutti, vanuit Camping Luminoso

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page