top of page

Reizen met de Caravan of Camper?
We krijgen vaak de vraag waarom we wonen en reizen in een caravan in plaats van een camper. De volgende vraag die volgt, is dan wat zijn de voor- en nadelen van beide.


Wij hebben gekozen voor een caravan omdat we al jaren zelf een caravan hebben en met veel plezier hiermee op vakantie gingen. Natuurlijk hebben we ook wel naar campers gekeken als vervoermiddel voor onze reis. Maar uiteindelijk toch gekozen voor een caravan.Voordelen van een caravan

Zoals al aangegeven hebben wij voor een caravan gekozen. De belangrijkste redenen hebben we hieronder gezet:


1. Je hebt altijd een auto bij de hand als vervoermiddel

Als je de caravan op zijn plek zet (op een camping) koppel je hem van de auto en heb je meteen een auto tot je beschikking. Je kan de omgeving makkelijker bezoeken (je hebt een groter bereik) en het is makkelijk om boodschappen mee te doen. Wij vinden het zeer prettig dat we snel even de auto kunnen pakken.


2. Aanschaf caravan is relatief gunstiger

Een caravan is qua aanschaf goedkoper dan een camper als je kijkt naar bouwjaar, voorzieningen, grootte en luxe. Dus je hebt bij een caravan meer waar voor je geld. Natuurlijk moet je wel weer een goede trek auto ervoor hebben wat ook aangeschaft moet worden. Maar als je het bij elkaar optelt was het voor ons (iets) gunstiger om voor een caravan te kiezen.


3. Leef- en zitruimte is in een caravan groter

Voor ons was het belangrijk dat onze hond (een Duitse dog van 60 kg) in zijn mand kan liggen in de caravan of camper. Het viel ons op dat campers veelal smaller van binnen zijn en vaak een drempel of opstapje hebben. Waardoor er weinig ruimte is om een grote mand te kunnen plaatsen. Een caravan is veelal breder en daardoor past de mand van onze hond precies in de binnenruimte. Daarnaast heb je in een caravan vaak een echte bank waar je allebei comfortabel op kan zitten/liggen. Dit vinden wij persoonlijk prettig. Natuurlijk heb je wel grotere en ruimere campers maar dan heb je het ook over veel andere prijsklasse vergeleken met caravans.


4. Meer kastruimte

Het viel ons ook op dat de meeste caravans meer kastruimte hebben dan een gemiddelde camper. Hiermee bedoelen we ruimte om de kleding, keukengerei en dagelijkse spullen op te ruimen. Vaak hebben campers wel meer opbergruimte voor gereedschap, kampeerstoelen/tafel en een kleine garage onder het bed voor eventueel nog fietsen o.i.d. te plaatsen. Maar dus minder kastjes en hangkasten.
Voordelen van een camper (nadelen caravan)

Eerlijk gezegd hebben wij geen echte ervaring als het gaat om de bivakkeren in een camper. We komen onderweg natuurlijk wel veel camperaars tegen en hebben dus ook wel gekeken naar campers als reismiddel. Dus op basis van onze kennis van campers vinden wij dat campers de volgende voordelen hebben:


1. Overnachten op 'vrije' kampeerplaatsen

Met een caravan ben je veelal aangewezen op campings, terwijl je met een camper makkelijker kan overnachten camperplaatsen of vrije plaatsen. Deze camperplaatsen zijn veel goedkoper dan campings en de vrije plaatsen zijn vaak gratis. Je hebt dan natuurlijk vaak geen of minder faciliteiten (stroom, water, etc.).

Wij hebben wel op onze caravan zonnepanelen. en een wat grotere accu zodat we bij nood vrij kunnen kamperen. Maar campers zijn natuurlijk hier veel beter op ingericht en kunnen langer zonder faciliteiten op een plek blijven staan dan een caravan.


2. Makkelijker verhuizen van plek

We zien dat campers wat sneller van een overnachtingsplek kunnen wegrijden dan een caravan, Met een caravan moet je meer handelingen verrichten voordat je kan vertrekken. Denk dan aan het aankoppelen van de caravan, het indraaien van de poten, het opruimen van de vuilwatertank, etc.


3. Het reizen (van A naar B) gaat wat 'sneller'

Hiermee bedoelen we dat je met een camper veelal wat sneller kan reizen. Met een caravan heb je officieel te maken met een maximum snelheid van 80 km/u en kun je vaak ook niet sneller dan 100 km/u . Omdat je nu eenmal een aanhanger achter de auto hebt die kan gaan slingeren.


4. Je kan onderweg beter filmen

Wij maken wekelijks een reisvlog van onze belevenissen tijdens de reis. Tijdens het rijden maken we natuurlijk ook opnames en we merken dat je vanuit een auto relatief laag zit als er hekken langs de weg staan. Vanuit een camper kun je echter over de hekken heen kijken en daardoor mooiere opnames maken haha.


Als laatste is misschien nog goed te benoemen dat een camper duurder uit is qua onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Daarentegen heb je voor een caravan weer een auto nodig die ook weer kosten met zich mee brengt. Waar we met de caravan ook wel tegenaan lopen is het maximaal gewicht dat het mag wegen. Je bent daarin wel wat beperkt als je veel spullen mee wilt nemen (fietsen, gasflessen, voortent, etc, ). Met een camper kun je waarschijnlijk meer gewicht meenemen, maar eerlijk gezegd hebben we dat niet onderzocht.


Onze caravanAl met al zijn we heel tevreden over onze caravan, een Tabbert Rossini/Booster 490 TD. Hij bevalt ons zeer goed. We hebben wat extra opties zoals; vloerverwarming, airco, mover, dakluifel, zonnepanelen en een douche (voor nood). Televisie kijken we via internet (Ziggo go en Netflix). We hebben een zakelijk bel en internet abonnement via Vodafone, waardoor we in Europa voldoende data hebben om af en toe TV te kijken. Maar ook om onze blogs en vlogs (op YouTube) te kunnen down- en uploaden. Onderweg gebruiken we geen voortent, maar alleen onze dakluifel met eventueel nog een schaduwdoek ervoor tegen de zon.


Vragen?

We hopen op deze manier de voor- en nadelen van een caravan of camper uitgelegd te hebben. Maar mochten we iets vergeten zijn of zijn er nog andere vragen dan horen we het graag.

Je kan contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website.


Avontuurlijke groeten,

Lianne en Rudolf

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Nog even een groot voordeel van jullie combinatie VOLVO - TABBERT.

Jullie Volvo beschikt over een D5 motorblok.

Deze geweldenaar wordt niet geleverd in een camper.


Een camper is meestal uitgerust met een Fiat motorblok en dat is het;


Een camper kan wel op basis van een Mercedes Sprinter, dat is wel een fantastisch blok., of je kiest voor een Camper op Ford Transit basis.


Met de kilometers die jullie maken, is de enige juiste, ontspannen manier van rijden, en trekkracht

een VOLVO XC 60 D5 / of XC 70 D5AWD.

En dan heb ik het nog niet eens over het verbruik van een camper gehad, maar dat hadden jullie al berekend..


Ik ben trouwens een zwaar auto ( Volvo…


Like
bottom of page