top of page
  • Foto van schrijverLianne

Arrivederci Italia


Tot ziens Italië.

We hebben inmiddels Italië verlaten en ik wilde gaan schrijven over Otranto, Lecce en Ostuni want dit zijn enkele must-sees van Puglia.

Ik bedenk me terwijl ik schrijf, dat deze plaatsen ook mooi te zien zijn op onze vlogs op YouTube die altijd op vrijdags uitkomt. Maar over Lecce wil ik hier wel wat meer toelichten!Lecce

Florence van het zuiden, Athene van Puglia, stad van de Barok. Wat ons betreft maakt Lecce het allemaal waar. Hier heb ik de mooiste kathedraal van onze reis gezien. Van top tot teen barok afgewerkt, beschilderd, inclusief het plafond. Deze is zeker het bezoeken waard, maar ook de andere kerken, het romeins theater en de stadspoorten. Daarnaast is het een sfeervolle stad. Je kan er heerlijk slenteren door de straten en er zijn prachtige authentieke winkels. Ook zijn er genoeg leuke terrasjes om uit te kiezen. Rudolf heeft op het terras waar wij zaten, te zien in de vlog van week 13, het lekkerste broodje tot nu toe gehad. Wij vonden Lecce een heerlijke stad en het is zeker een aanrader om te bezoekenVerschillen Oost- West Italië (zuiden)

In een eerdere blog schreef ik over de manier waarop Italianen autorijden. Ik moet dit toch wat nuanceren naar hoe ze rijden aan de Oost kant van het land. Dit begint al bij Rome, wordt bij Napels nog erger en op Sicilië is het net zo verschrikkelijk haha.

In Puglia daarentegen rijden ze een stuk netter en rustiger. Je kan gewoon weer je knipperlicht gebruiken en wachten voor een rotonde zonder dat je je auto ertussen moet drukken. De wegen zijn ook wat beter begaanbaar. Er is dus duidelijk een verschil.


Tip voor het tanken op de snelweg: als je gaat tanken kan je daarna vaak niet meer je auto (met caravan)/ camper parkeren. Dus ga eerst pauze houden en pas daarna tanken. Let meteen goed op dat je bij de zelf tank gaat staan, anders betaal je 20 cent extra per liter voor de tankservice door een bediende.


Ook het afval langs de wegen is in het westen een stuk minder dan het oosten. Man, man, man wat ligt er een afval langs de weg en bij de onbemande parkeerplaatsen. Het wordt gewoon gedumpt waar het kan, een verlaten weg, een inham langs de weg, bij een rotonde of bij een parkeerplaats. Hele interieuren hebben we voorbij zien komen inclusief wasmachines. Aan de oostkant is dit echter een heel stuk minder.


Hetzelfde geldt voor de vuurtjes die overal gestookt worden. In het westen zie je ze om de haverklap. Hoezo discussie over paasvuren? Aan de westkant zagen we elke dag wel een paar fikkies. Snoeiafval van de olijfbomen, afval bij het huis, op ovenvelden, maar ook tussen de bomen in. Stikstofdiscussie? Het is dat ik geen Italiaans kan, maar mijn gevoel twijfelt of de discussie hier wel gevoerd wordt zoals in Nederland.


Lang leve de Lidl (lidel)

De Lidl is zo gek nog niet. Elke Lidl is ingericht volgens dezelfde manier.


Als je weet waar iets staat, kan je bij elke Lidl het product vinden dat je nodig hebt (mits aanwezig).

Op Sicilië hadden we ook nog de ARD die goedkoop was, maar de Lidl zit bijna overal hebben we gezien. Heel erg handig.

Wat niet zo handig is, is dat ik bij de laatste Lidl de broodjes zelf moest afwegen / aantal broodjes invoeren en de bon printen. Dat ging dus faliekant mis. Probeer maar in het Italiaans duidelijk te maken dat je voor 13 ciabatta broodjes hebt betaald (omdat je per ongeluk 13 hebt ingevoerd) en er maar 1 in het zakje zit.

Het is uiteindelijk gelukt hoor, met veel handen en voeten werk, en uiteindelijk was het mijn eigen fout natuurlijk.


Italië verlaten

Inmiddels hebben we Italië verlaten en zitten we bij Zagreb. Bij het verlaten laten de Italianen nog even een goede indruk achter.

We hadden van medelanders op Sicilië gehoord hoe zij 'geseind' werden om te stoppen en er geld afgetroggeld werd voor schade aan de auto voor iets wat zij niet gedaan hadden.

Dat dit echter ook in Noord Italië gebeurt had ik niet verwacht. We reden weg van Lido di Jesolo en onderweg naar de snelweg zit een grote witte Mercedes te seinen, gebaren te maken dat we moeten volgen. Tot drie keer toe doet hij zijn knipperlicht uit dat we moeten volgen en afslaan. Dit doen we niet.

Even later is het een grijze BMW die seintjes geeft. Deze haalt ons ook in, rijdt dan even door, om even later te keren op de weg en gewoon weer terug te rijden.

Op de snelweg stoppen we voor de zekerheid even, om te kijken of alle achterlichten het doen, er een raampje openstaat. of iets dergelijks. Wie weet waren het mensen met goede bedoelingen, helaas bleek ons gevoel te kloppen en was er niks met de caravan aan de hand. Wij zijn erg blij dat we niet gestopt zijn.


Dit betekent niet dat je niet naar Italie moet gaan hoor! Bovenstaande zijn natuurlijk de uitzonderingen en als je ruim twee maanden in het land bent is er altijd wel iets wat minder is. Dit kan ook in Nederland gebeuren. Het is een prachtig land, waar wij nu een groot deel van hebben mogen zien. We komen zeker terug om nog meer te zien!

Voor nu reizen we via de Balkan verder richting Griekenland. Even door de relatieve kou, naar het warme Griekenland. Op weg naar nieuwe culturen en belevenissen.


Ciao Italia, ciao tutti vanuit Zagreb Kroatië.2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Yorum


Ger Hoenen
Ger Hoenen
31 Mar 2023

Hallo Rudolf en Lianne,

Dank jullie wel voor het delen van jullie ervaringen. Omdat wij ook plannen hebben om richting Puglia te gaan hebben we de vlogs met veel interesse gevolgd. Natuurlijk zijn jullie niet de eerste die dit hebben gedaan maar de meeste vloggers zijn mensen met campers.

Omdat wij ook een caravan hebben spreken jullie ervaringen, en camping info, ons meer aan.

Ga vooral zo door. Veel plezier in Kroatië en straks ook Griekenland. Wij hebben zo'n 15 jaar geleden een rondreis gemaakt door Griekenland maar zijn daar vanuit Venetië naar toe gevaren. Een super ervaring! En slapen in je caravan terwijl je op de veerboot verblijft.

Nog heel veel plezier en veilige kilometers.

Truus en Ger uit…

Beğen
Rudolf & Lianne
Rudolf & Lianne
31 Mar 2023
Şu kişiye cevap veriliyor:

Dag Truus en Ger,

Wat leuk dat jullie reageren. Super om te merken dat de blogs ook gelezen worden.

Veel plezier in Puglia straks.

Groeten Lianne en Rudolf

Beğen
bottom of page