top of page
  • Foto van schrijverLianne

Corleone, visitare o meno?We zijn nog maar net een dag op Sicilië als we horen dat er in Palermo een maffiabaas is opgepakt die al 30 jaar gezocht werd. Dertig jaar! Hoe dan? En wat knap om je zolang schuil te kunnen houden. Als ik het programma Hunted kijk dan is het al knap als je dit twee weken lukt.

Deze maffiabaas 'Messina Denaro' was al sinds 1993 op de vlucht. Hij is tot levenslang veroordeeld voor zijn rol bij de moorden in 1992 op twee onderzoeksrechters.


Al in de jaren zeventig is de film The Godfather opgenomen, deels op Sicilië. Het roept bij mij de vraag op wie nu wie geïnspireerd heeft? Corleone de film, of de film Corleone?

Nu we op Sicilië zijn en onze buren op de eerste camping verwijzen naar het plaatsje Savoca waar een deel van de film is opgenomen, besluiten we om alle Godfather films ook te bekijken en daarna diverse plekken (waar de opnames zijn geweest) van de film te bezoeken.


In de film doet het dorp Forza d'Agro dienst als het dorp Corleone en wandelt Vito Corleone van Corleone naar Savoca. In het echt zou dit circa 300 km zijn en doe je er met de auto toch al gauw vier uur op de wegen van Sicilië. Het dorp werd hierdoor internationaal bekend. Het maakt ons nieuwsgierig naar het echte dorp Corleone. Zullen we het bezoeken of niet?


Corleone een dorp, inmiddels stad met 11.000 inwoners, diep verstopt in het binnenland van Sicilië op circa 60 km onder Palermo. Wat dat betreft een mooie centrale en strategische ligging.

Je kan er alleen komen met de auto (niet met openbaar vervoer) en het wegdek schijnt slecht te zijn én er komen diverse maffiabazen vandaan. Het dorp wordt in meerdere toeristische boekjes overgeslagen.

Tocht wagen wij het erop! Wel met Misty natuurlijk, dat schrikt vast af.


We rijden diep het prachtige en groene binnenland in. Regelmatig zien we dorpen en vrijwel allemaal liggen ze op heuvels. Ook staan er boerderijen, kleine huisjes in niemandsland, dus als je het over verstoppen op Sicilië hebt dan weet ik wel een paar plekken. De weg ernaar toe is vrij goed. Ja er zitten wat bochten in, maar de weg is breed, het uitzicht is geweldig. Het asfalt is redelijk goed, pas in het dorp ervaren we weer de gebruikelijke gaten, kuilen en tijdelijke reparaties van de wegen.


Corleone ligt dus op een heuvel en tussen rotsen. Vanaf deze rotsen is het dorp goed te overzien en te controleren.

We parkeren op een centraal plein en lopen het laatste stuk naar Chiesa die San Martino. De kerk van buiten is vrij neutraal, maar schijnt van binnen prachtig te zijn. En dat is hij.

Ook Misty mag mee, geen enkel probleem (wel willen ze graag een foto van haar maken) en we krijgen zelfs een rondleiding. We zien kamers die we anders zelf niet hadden gezien. We mogen foto's maken en filmen (meer te zien in ons vlog van week 8). Er gaan 'geheime' deuren open in de kerk, waar achter nog veel meer te zien is.


In een van de ruimtes is een foto expositie van diverse families in Corleone, vanaf de jaren vijftig. Het is net of ik door het foto-album van mijn ouders blader en dan voornamelijk de familie van mijn vader. Een stel stoere jongens en pittige dames die in een groep bij elkaar staan. Mannen met witte blouse, dames in jurk. Ik zou bijna denken dat dit foto's zijn uit het album van mijn familie, maar zo zag iedereen er blijkbaar uit in de jaren vijftig.


Nadat we de kerk hebben bezocht stoppen we even voor een thee en capu bij caffè Ruggirello. Wat ook aan het plein bij de kerk ligt. In het zitgedeelte hangen veel foto's en posters van de film The Godfather. De entree is onlangs vernieuwd, daar zouden ook familiefoto's hangen, maar nu staat er vooral likeur, koffie, zoete lekkernijen.

Misty mag mee en de eigenaar durft het aan om haar te aaien. Alle koffiedrinkers, vooral mannen, vinden haar bijzonder. Ook de Corleonesi in auto's gaan langzamer rijden om haar goed te bekijken.


Er is ook nog een anti-maffia museum. Dat zou gesloten zijn, maar was open. Echter er was geen Engelstalige gids aanwezig en met Misty door het museum zou wel lastig zijn. We wandelen verder door het dorp, omhoog naar het uitkijkpunt. Dat bereiken we uiteindelijk niet, maar zien wel op elke hoek van de straat een kerk staan. In de grote kerk hadden ze ons al verteld dat Corleone 100 kerken heeft, we hebben ze niet geteld, maar wel veel gezien.


Al de hele tijd door het dorp wordt Misty weer bewonderd. Wij worden gevraagd of het een 'Alano' (Duitse Dog) is en of ze 'mordere' (bijt). Diverse foto's worden gemaakt.

Bij een plaatselijke winkel is een mevrouw die amper zelf groter is dan Misty en graag met haar op de foto wil. Deze is nog niet genomen of de volgende man komt al weer langs om een foto te maken.

In de winkel kopen we een klein flesje Corleone limoncello, maar er zijn ook andere Corleone of Godfather likeuren te koop.


Zorg wel dat je een beetje op tijd bent. Vlak na de middag, rond 13.00 uur, gaat alles dicht en pas rond 16.00 uur weer open. Wij besluiten om weer richting Palermo te rijden.


Corleone, Visitare!

Zeker doen. De autorit ernaar toe is prachtig, het dorp heeft charme, er hangt een bijzondere sfeer, er is genoeg te zien. Zorg wel dat je op tijd bent (voor 13.00 uur) - voordat alles pas na de middag weer open gaat om 16.00 uur. De inwoners zijn bijzonder vriendelijke tegen ons, of komt dat door Misty die inmiddels 'famous' is in Corleone? Want zo'n stoere hond past wel in dit dorp.

Corleone, Visitare!


Ciao tutti.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page