top of page

Costa de Caparica vlakbij Lissabon


Bloemenstal LX Factory - Lissabon

Het is zo’n 20-25 jaar geleden dat we in Lissabon zijn geweest. We waren toen op vakantie in Sesimbra, wat ten zuiden van Lissabon ligt. In Sesimbra hebben we heerlijk gegeten in typisch Portugese vis restaurantjes. Hier hebben we echt verse vis leren eten. Lissabon hebben we toen twee keer bezocht en volgens Rudolf zijn we ook in Sintra geweest. Dat kan ik mij niet meer herinneren, wel dat het een ontspannen vakantie was en dat Lissabon een heerlijke stad was. Zou het nu nog zo zijn?

 

Camping Orbitur Costa de Caparica

Op zondag arriveren we op de camping en we hebben geluk, want er zijn nog een paar plekjes vrij die in de zon liggen en niet aan de drukke weg. De vriendelijk jongen bij de receptie attendeert ons erop dat er aantrekkelijke kortingen zijn als je ‘member’ wordt van de Orbitur club. Dat doen we, want voor €18,- per nacht inclusief elektra is een aantrekkelijke prijs (als we een langere periode blijven staan). Normaal maken we gebruik van de ACSI CampingCard. Waar je in bijna heel Europa korting krijgt op veel campings tijdens het voor- en naseizoen.

 

De camping ligt zo’n 500 meter wandelen van het strand en ook op de camping is er op meerdere plekken flink wat zand aanwezig. Klaagden we in Nederland over het blad wat van de bomen viel, of de modder die je de caravan mee naar binnen nam? Hier hebben we gelijk zand in de caravan 😊. Het maakt dus niet uit waar je staat, je neemt altijd de omgeving mee de caravan in. In dit geval wel liever strand zand dan de regenachtige modder haha.

 

De camping heeft ook een groot aantal vaste seizoens gasten, maar in deze tijd zijn er niet veel aanwezig. Het sanitair is verouderd, maar wel schoon én het heeft hele warme douches. Daarentegen moet je wel met toiletpapier over de camping, want dat is er nog niet. Behalve een mega-rol in de gang van de toiletten waar je wat vanaf kan scheuren voordat je naar je hokje gaat.

 

Zon hebben we de eerste dagen nog niet, maar wel een soort van vochtige warmte. Het voelt als de vlindertuin van de dierentuin in Emmen (mogelijk ook in andere dierentuinen). We zweten het uit, het is maar 18 graden, maar door de regen is het op de een of andere manier vochtig warm.

Er staat ook nog een Wester storm in de planning, maar deze blijkt op de camping mee te vallen. We staan heerlijk beschut. Aan zee gaat het er wel ruig aan toen en er spoelen grote kwallen aan op het strand (circa 40-50 cm).

 

Naast de camping bevindt zich een groot park waarin in het weekend hele families zich vermaken, picknicken en spelen. Er is ook een grote speeltuin voor honden. Hier komen we pas na een week achter 😊.

 

Strand Costa de Caparica

Dit strand wat hemelsbreed nog geen 7 km van Lissabon af ligt, is lang gerekt en geliefd onder de inwoners van Lissabon en de board-surfers. In het weekend is het er heerlijk druk.

Er wordt geflaneerd, gegeten, gesurft, gewandeld, gefietst, ofwel alles wat je heerlijk aan het strand kan doen. Dit deel is erg geschikt om te surfen. Er zijn meerdere surfscholen en in het weekend ligt het water vol met (aspirant) surfers. Prachtig om te zien.

 

En Misty? Zij vindt het strand ook helemaal geweldig. Elke dag gaan we er wel even naar toe.Strand Costa de Caparica

Lissabon - LX Factory

Een industrieel ministadje aan de rand van de stand onder de brug van ’25 Abril’. Het is niet het eerste waar je aan denkt als je Lissabon bezoekt. Het is een oud industrieterrein uit 1848 waar nu kunstenaars zich gevestigd hebben en het gebied een nieuw leven ingeblazen hebben. Van kleding tot design, van muziek tot boeken, van kunst tot bloemen, alles is er te bewonderen. Natuurlijk zijn er ook meerdere restaurantjes waar altijd wel wat te beleven valt.


Het is heerlijk om er een middag rond te struinen en te zien welke kunst aangeboden wordt. Hoe creatieve designers aan het werk zijn, street – art te bewonderen is, of om gewoon de sfeer te proeven.

De tweedehands boekenwinkel is gebouwd in een oude drukkerij. Om de oude persen heen staan de boeken rijen hoog opgestapeld. Helaas alleen Portugese boeken, maar zelfs dan is het bijzonder om er even rond te lopen. Je kan er ook prachtige foto's maken.


Boekenwinkel

De oude kantine is nu de nieuwe ‘Cantina’, hier gingen de fabrieksmedewerkers vroeger hun pauze houden en nu kan je er als bezoeker pauzeren.

Zelf vind ik de murals (kunst aan de muur) altijd bijzonder om te zien en al die kleuren op dit terrein vind ik heerlijk om te fotograferen.


LX Factory straat

Sesimbra

Zoals hierboven geschreven zijn we hier ruim 20 jaar geleden op vakantie geweest. Vanaf het vliegveld reden we met een huurauto naar Sesimbra.

Nu we er weer naar toe rijden kan ik me er niks van herinneren. Wel herinner ik me het hotel, wat er nog steeds staat. Een groot hotel die veel verschillende mogelijkheden had om naar het strand te komen. Het is over de diverse jaren aan elkaar gebouwd en dat levert een bijzondere constructie op.

 

De boulevard is helemaal vernieuwd, maar heeft haar dorpssfeer behouden. Het is er heerlijk wandelen.

Natuurlijk gaan we op zoek naar het restaurant waar we toen gegeten hebben. Heerlijke verse tong, simpel gekruid in Portugese sferen. Helaas bestaat het niet meer, wat ook begrijpelijk is. Alle restaurants zijn flink vernieuwd door de jaren heen, maar verse vis is natuurlijk nog wel overal verkrijgbaar.

We hebben geluk met een mooi plekje met uitzicht over de zee. ‘De vis wordt duur betaald’ geldt ook hier, maar het is het geld zeker waard! Wat een heerlijke verse vis, en mooi gegrild, heerlijk gekruid. Het was prijzig, maar we hebben zeker genoten. Ach ja de camping is goedkoper dan kunnen we een keer duurder uit eten 😊.


Verse Tong

 

We blijven nog wat langer op deze camping dus volgende week meer nieuws uit Lissabon.

 

Warme groet vanuit Costa de CaparicaMural in LX Factory

 

 

Recente blogposts

Alles weergeven

2 comentários


De vis wordt duur betaald. Waar moet ik aan denken bij duur bij de getoonde schotel? Ik wil gewoon een indicatie omdat wij in ‘17, ‘18 en 2019 langere tijd door Portugal hebben gereisd ( kust vanaf Aveiro naar het zuiden, midden Portugal, grensgebieden met Spanje, alentejo en de hele Algarve) en we de prijzen toen wel redelijk vonden.

Curtir
Lianne
Lianne
28 de jan.
Respondendo a

Dag Cees, de vis was €58,- per kilo. Alleen voor de vis kwamen wij op €50,- exclusief de rest.

Gewoon Hollandse prijzen. Ik moet wel zeggen dat dit heerlijke verse vis was en zeker de prijs waard. We hebben ervan genoten.

Curtir
bottom of page