top of page
  • Foto van schrijverLianne

Dalarna


Dalarna paard (met de hand gemaakt)

Zweden is een groot land, veel groter dan Nederland. We zijn op weg naar het noorden om daar het noorderlicht te zien, als het weer mee zit uiteraard. Dit grote land heeft echter een verrassing voor ons in petto. Reizen door Zweden is bijzonder, het landschap verschilt enorm. Aan de andere kant is het soms ook wel saai. Saai door de vele bossen onderweg én geweldig door de vele bossen.


Reizen door Zweden

Van de kust boven Goteborg rijden we in twee dagen naar Dalarna. Zo wijds als de omgeving in zuid-west Zweden is, zo bosrijk is het in het midden van Zweden, maar ook heuvelachtig.

Wat een bos, wat een bos, ze hebben het hier genoeg 😊. Zo rijd je hele stukken door alleen maar bos én het moet gezegd over een achtbaan. Dan opeens stopt het bos en kom je in een dorp of stad. Alsof het bos helemaal is weggekapt en dat is waarschijnlijk ook zo.


We rijden over de E45, Innlandsvagen, naar het noorden. De weg is prima in orde, niet superdruk, maar wel af en toe dus een achtbaan. We rijden omhoog en dan weer omlaag, weer omhoog en dan weer omlaag. Ken je het achtbaan gevoel? Dat je dan krijgt in je buik of in je hoofd? Nou dat had ik een paar keer. Af en toe is de weg ook vlak, maar dan juist weer met veel bochten.

Positief is dat we goed kunnen doorrijden.


De overnachtingscamping is een ecologische camping, Camping 45 (ofwel direct aan de E45). Ze hadden als eerste in Zweden in 2013 de Green Key. Wat geweldig is aan deze camping is dat je aan de achterkant direct het bos kan inlopen. We kunnen heerlijk een stuk met Misty wandelen, die ook zichtbaar geniet van al deze ruimte en het los lopen.


Dalarna

Van de provincie Värmland rijden we naar de provincie Dalarna. Als we door Malung rijden zwaaien we even naar de Zwedenspecialist, we weten dat hij hier ook een huis heeft 😊.

En hier is net zoveel bos, totdat…..Totdat we bij Mora aankomen.

Mora ligt aan het Siljan meer, net als de plaatsen Rattvik en Orsa. Dit is misschien wel het toeristische centrum van Dalarna.


Camping Vamabadeds blijkt Nederlandse eigenaren te hebben. Erg leuk om hun verhaal te horen.

De camping ligt aan het Siljan meer, even weg van de drukke dorpen, maar daardoor juist prachtig. Sanitair is vernieuwd en schoon en er is een kleine kiosk voor een eenvoudige maaltijd.


Noorderlicht vanuit camping Vamabadets

12 september 2023 Verrassing!

Dalarna verrast ons met de eerste blik op het Noorderlicht! Wat? Jazeker.

Eerst twijfel ik nog, maar als ik de telefoon erbij pak en foto’s maak is er geen twijfel meer mogelijk.

Het noorderlicht, nog niet zo sterk, nog niet zo stralend, maar het is er. Wat bijzonder is het om dit te zien.

De dagen erna is de kans ook groot om het te zien, maar op de 13e blijft het pikdonker met een prachtige sterrenhemel. Pas dan dringt het echt door dat we het noorderlicht al hebben gezien. Doel is bereikt we hoeven niet naar het noorden van Zweden, we kunnen weer naar het zuiden 😊.

Dat doen we natuurlijk niet, want graag zie ik het nog een keer, en dan wat sterker.

(op donderdag de 14e konden we het weer zien)


Dalarna paard

Het Dalarna paard, dat uit hout gesneden wordt, is het symbool voor het landschap van Dalarna en inmiddels ook van Zweden. De fabriek waar ze gemaakt worden staat in Nusnas. Eerst was het alleen een symbool van deze regio, maar nu geniet heel Zweden mee van dit leuke paard.

Wat is het leuk om deze fabriek te bezoeken zeg! Het doet ons denken aan de Venetiaanse masker fabriek in Shköder Albanië.


Dalarna paarden in een winkel

Eerst kom je langs de diverse machines, waar ze gezaagd worden. Daarna langs de verfbadkamer - dompelbaden. Wat ik vooral mooi vindt is dat de werkbanken onder het verf zitten, maar zo dat het zelf eigenlijk ook kunstwerken zijn.

Tenslotte komen we bij de kunstenaars die de laatste creatieve versieringen op de paardjes aanbrengen. Een van hen vertelt dat ze dit in 5 minuten kan doen, zo vaardig zijn ze inmiddels. Ze worden geverfd volgens een bepaalde stijl, maar we zien dat er toch kleurverschillen in de paardjes zitten. Zo kan je er toch een naar eigen smaak kiezen.


De werkplaats van de Dalarna paarden

Er is natuurlijk een winkel bij, waar je zelf een paardje kan kopen. Ik schrijf bewust paardje, want de kleinste kost circa €20,-, maar als je wil kan je er ook een van €300,- kopen.

Inmiddels hebben we ook beschilderde varkentjes en hanen gezien. Buiten staan 3 grote beelden, te zien in onze vlog.

Het grootste paard schijnt in Avesta te staan, ten zuiden van Falun. Dat is de hoofdstad van Dalarna en de kopermijnen bij die stad staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Helaas ligt deze stad nu niet op onze route, wie weet voor de terugweg.


De mover van onze caravan

Mover deel 2

We dachten dat we de mover weer aan de praat hadden gekregen, maar aangekomen in Dalarna bleek dit niet het geval. Rudolf heeft meerdere malen goed contact gehad met onze dealer (BCA 28 caravans Wezep).

Foto’s werden gemaakt, er werd met de leverancier overlegd, nieuwe acties die Rudolf moest uitvoeren, maar helaas het lukte niet. De app gaf aan dat de accu vol was, maar we zagen aan de lampjes dat er niet opgeladen werd.

Als allerlaatste kreeg Rudolf de opdracht om een filmpje te maken van diverse handelingen. Weer alles uit de kast, even alles rechtgezet, snoertjes recht gelegd. En toen…………?

Bleek er ineens niks aan de hand. Grote vraagtekens boven ons hoofd, we snapten er niks van. Behalve de snoertjes had Rudolf niks anders gedaan. Dus het waren de snoertjes die geen contact maakten? Naar alle waarschijnlijkheid wel.


Op de volgende camping deed de mover het namelijk even weer niet, tijdens het rijden was er weer wat verschoven. Snoertjes recht gelegd, vast getaped en tot nu toe geen problemen meer met de mover. We hopen natuurlijk dat dit zo blijft.


Grieperig

Rudolf was al sinds het volksfeest Winterswijk (eind augustus) niet fit. Veel hoesten, zere spieren, keelpijn, verkouden je kent het wel (geen corona). Vorige week zei ik nog dat het wel bijzonder was dat ik, na twee weken, nog niet aangestoken was. Toch is het hem na 2,5 week gelukt 😊. Het had even wat tijd nodig, maar eindelijk heb ik het ook te pakken. Voor het eerst in vier jaar ben ik grieperig en was even vergeten hoe dat voelde. Gelukkig hebben we heel wat (alternatieve) medicijnen mee. Denk aan hoestdrankjes, enchinaforce, zout gorchelen, trachitol, neusspray, paracetamol, vicks vapo. Hiermee kom ik de dag door, even doorzetten maar en dan weer door.

Door naar het noorden.


Med vänliga hälsningar uit Jämtland (noord west Zweden)


Oja, nog geen Eland gespot. Wel een ree haha.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page