top of page

De leuke wijk Belém in Lissabon

Wil je heel veel zien in Lissabon? Dan heb je zeker 3 tot 4 dagen nodig om de stad te ontdekken en dan nog heb je niet alles gezien. We kiezen er voor om er meerdere keren naar Lissabon te gaan nu we er zo vlakbij zitten.

 

Belém

De wijk Belém ligt ten westen van het centrum en aan de monding van de Taag. Het is een ruim opgezette wijk met veel groen, veel musea en gezellige café’s aan de promenade van de Taag. En voor de liefhebber ook veel foodtrucks. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer de sfeer van een badplaats heeft.

 

 In de vijftiende eeuw verrezen hier vele kerken en monumenten. De uitbundige manuelstijl zie je terug in het Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém. Je kan het klooster niet missen, deze is duidelijk zichtbaar vanaf de Taag. De toren en het monument van ontdekkingen zijn het bezoeken waard.


Mosteiro dos Jeróminos

Monument van ontdekkingen

Het is een enorm monument, 52 meter hoog met hierop zeelieden en andere ontdekkers die bijdroegen aan het tijdperk van de ontdekkingen van Portugal.

Zo zie je o.a. Vasco de Gama  en Hendrik de Zeevaarder. Je kan ook helemaal naar boven klimmen, maar daar kiezen wij nu niet voor.

 Vanaf het monument heb je ook mooi uitzicht op de brug ‘Ponte 25 de Abril’ en op het beeld van Cristo Rei.

 

Op het plein voor het monument is er een enorme windroos op de grond. Hierop zie je alle routes van de ontdekkingsreizen van de 15e en 16e eeuw. Het is mooi om hier overheen te lopen. Ik denk dat je van bovenin het Monument van ontdekkingen er wel een mooie foto van kan maken.Monument der ontdekkingen

Mosteiro dos Jerónimos en de kerk

Al wachtend in de rij voor een ticket probeert Rudolf online een ticket te kopen. Dat lukt! Hierdoor hoeven we niet zo lang in de rij te staan. Eerste tip: koop je ticket online.

We lopen naar de ingang van het klooster, even goed kijken want hier is ook de ingang voor de kerk van het klooster (deze kun je gratis bezoeken).

Het klooster is gebouwd in de 15e eeuw en was klaar in 1544. Het waren beroemde architecten die zich bemoeiden met de bouw, maar eerlijk is eerlijk ik ken er geen een 😊. Het klooster werd onderhouden door de monniken van de orde van St. Hiëronymus.

De kloostergang is prachtig om te zien, grote bogen en balustraden die versierd zijn met verfijnde details. Heerlijk om hier rond te kunnen lopen.


Mosteiro dos Jeróminos

In een van de zalen, het refectorium, zijn de muren betegeld met 18de-eeuwse azulejos . Dit zijn kleine Portugese tegels. Het is een mooie grote zaal, en ook zeer hoog.Azulejos

De kerk bij het klooster heeft weer een aparte ingang. We lopen het klooster uit en gaan weer in de rij staan voor de kerk – gratis entree. We hebben geluk, de poort gaat net even weer open en een flink aantal bezoekers mag weer naar binnen. Kom je in de zomer? Neem dan een paraplu of zo mee tegen de schaduw. In de rij voor het klooster en de kerk sta je in de brandende zon.

 

De kerk heeft vooral een spectaculair gewelf bij het altaar. De pilaren reiken tot aan het plafond en hierdoor lijkt de kerk extra groot. Belangrijke mensen liggen hier begraven in de kerk. Die van Vasco de Gama, maar ook van koning Sebastiao. Ook aan de buitenkant is de kerk versierd met verfijnde details.


Kloosterkerk

Pasteis de Belém

Van al de wandelingen en bezichtigingen moet je natuurlijk even bijkomen. Dat doen wij in Pasteis de Belém. Nou ja, bijkomen?

De pasteitjes zijn een van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken (pasteis de nata). Ze zijn te verkrijgen bij veel café’s, bakkerijen én de Lidl 😊, maar de lekkerste eet je in Belém.De eerste pasteitjes werden in 1837 al verkocht in Belém, wat toen nog ver buiten de stad lag. Ze worden gemaakt naar een oud recept van de nonnen van het klooster Jerónimos. Dat geheime recept is nog steeds in handen van deze bakkerij in Belém. Traditie getrouw eet je ze warm met kaneel, poedersuiker en een espresso. Eerlijk gezegd vind ik ze koud ook erg lekker. Deze bakker mag ook als enige de naam pasteis de Belem voeren i.p.v. pasteis de nata wat je verder overal in Portugal gebruiken.

 

Rudolf wil graag binnen zitten, dus gaan we netjes in de wachtrij staan. Deze is nu kort, maar het schijnt dat de rijen regelmatig extreem lang zijn. Terwijl wij netjes wachten doemt er een groep mensen op met Aziatisch uiterlijk. Op de een of andere manier denken ze dat ze meer rechten hebben om door te lopen, of om met zijn allen tegelijk naar de wc te gaan. Met veel gebaren en stemgebruik willen ze hun gelijk halen. Geen idee wat het is, maar de bewaker (ja echt een bewaker) vertelt dat dit elke dag zo gaat.

Zelfs achter ons beginnen ze te drukken en willen voordringen. Ik maak mij breed, haha. De bewaker laat ons door en de andere mensen moeten blijven staan 😊.

 

Wij mogen een tafeltje uitzoeken in de grote zaal, als we denken dat we in de grote zaal zijn nemen we een plekje. Achteraf was er een nog veel grotere zaal met plek voor 250 mensen.

Je zou hier de hele dag kunnen zitten om mensen te kijken. Veel internationaliteiten komen voorbij, iedere met zijn eigen taal, kleding en gebruiken. Even later komt ook de stoet mensen met Aziatisch uiterlijk voorbij. Mogelijk hadden ze een reservering in de grote zaal, maar ja dan kun je ook netjes op je beurt wachten.

 

Wij bestellen allebei een tosti en pasteitjes natuurlijk. De pasteis zijn heerlijk warm, maar ook de tosti ham/kaas is erg goed. Wat heerlijk om hier even te zitten, in de betrekkelijke rust, want het blijft een komen en gaan van mensen.


Winkel Pasteis de Belém

 Park Vasco de Gama, Torre de Belém

Via het park Vasco de Gama, dat tegen de Taag aan ligt, lopen wij terug naar het monument der ontdekkingen. In het park zien we nog een Thaise tempel dat geschonken is door Thailand aan de stad Lissabon.


Thaise tempel

 Met flinke tred lopen we langs de Taag verder richting de Torre de Belém, totdat……………. Totdat we niet verder kunnen. Het water stroomt voor ons langs de haven in. Ofwel we hadden om de haven heen moeten lopen en niet rechtdoor blijven wandelen.

Met de toren in zicht besluiten we om toch terug te gaan naar de auto. We moeten ook nog 30 minuten terugrijden en Misty is dan ook al even alleen geweest in de caravan.

 

Een warme en leuke dag in Belém die zeer de moeite waard is om te doen. Je kan in Belém ook goed fietsen, er zijn bijna geen heuvels zoals in de rest van de stad.

 

Warme groet van Costa de Caparica

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page