top of page
  • Foto van schrijverLianne

De vulkaan EtnaEtna

Op Sicilië is de Etna een berg die je natuurlijk niet kan missen. De hoogste vulkaan in Europa en nog steeds actief. Vanaf een hoogte van 3350 meter domineert de Etna het eiland Sicilië.

Omhoog rijden is al een belevenis. Langs oude lava uitbarstingen, door het bos, langs de citrus bomen of de wijngaarden. Het blijft een prachtig gezicht en een wonder der natuur.


We zijn eerst via Etna zuid omhoog gereden. Hier zijn we al twee keer eerder geweest, in 2004 en 2017, maar het blijft geweldig om te bekijken.

Wat nu anders is, is dat het winter is. De vorige keren waren we er in de zomer en is het stoffig boven op de berg, maar wel met helder zicht. Nu was het mistig, het waaide hard en het was koud. Dikke jas aan, muts op, sjaal om en nog snijdt de wind door je heen. Zelfs Misty vond het te koud.


Als je 'boven' bent op 2000 meter aan de zuidkant (met de auto of camper) kan je nog hoger met een kabelbaan naar 2500 meter. Vanaf daar mag je niet alleen verder omhoog. Er zijn dan 4wd busjes die je nog tot 2800 meter brengen alwaar je onder begeleiding van een gids mag lopen.

Hoger mag je niet vanwege de vele kleine uitbarstingen van het afgelopen jaar. De vulkaan is onrustig en veiligheid voor de bezoekers is de hoogste prioriteit.

Helemaal boven kom je dus niet. Niet geheel onbelangrijk, mocht je wel tot 2800 meter omhoog willen reizen dan kost je dit €60,- per persoon.


In 2004 kon dit niet vanwege de uitbarstingen in 2001 en 2002. Deze waren toen zo groot dat grote delen van de zuid- en noordkant zijn verwoest. Inclusief de kabelbaan, de skifaciliteiten, de provinciale weg omhoog en een hotel op de noordzijde. In een paar dagen was de lava bijna de eerste dorpen genaderd richting het dal. Gelukkig is de lavastroom net op tijd gestopt.


De zuidzijde is wel de meest toeristische kant. Veel toeristen en bussen gaan via deze zijde omhoog. Er zijn dan ook veel winkeltjes met 'originele' souvenirs en meerdere restaurantjes.

Wel kan je aan de zuidzijde ook wandelen op de krater van 2001. Dit hebben we in 2017 gedaan, nu niet vanwege de wind. En je kan er wandelen rond de krater van de 1986 uitbarsting, dat hebben we nu wel gedaan en was koud genoeg voor ons alle drie.


Op de terugreis ontstond spontaan het idee om ook eens de noordkant op te rijden. Wat zijn we blij dat we dit gedaan hebben.

De noordkant is, naar mijn mening, nog mooie qua natuur dan de zuidkant. Je ziet heel goed de lava uitbarsting van 2002 als je omhoog rijdt. Je rijdt omhoog door het bos en dan zo ineens rijd je in een 'mars landschap', en net zo plots als dit begon stopt dit en rijd je weer in het bos. Elke keer als je door een bocht gaat en weer verder omhoog slingert zie je dit fenomeen. Grote rotsen, gestolde lava, zwart, bruin met af en toe een klein boompje dat weer omhoog komt.Boven aan de noordkant kan je ook skiën, mits er genoeg sneeuw ligt. De skifaciliteiten zijn weer opgebouwd na de uitbarsting van 2002, net zoals de kabelbaan aan de zuidkant.

Vanaf de noordkant worden vooral groepsexcursies omhoog georganiseerd.


De zuidzijde lag in de mist, maar de noordzijde was redelijk helder en prachtig wit besneeuwd. Dat levert mooie foto's op, maar ook een krachtig verschil in landschap wat ik mooi vind om te zien. Bomen die als luciferhoutjes omver zijn geslagen door de lava en nog aan de zijkant lagen van de lavastroom. Lava die meters hoog vlak langs de skipistes lopen. En we zagen een herdenkingsbord van het hotel dat in 2002 bedolven is door de lava. Het schijnt dat je nog een stukje kan zien van het hotel, maar daar kwamen we pas achteraf achter.


De Sicilianen leven met deze vulkaan. Ze herbouwen de structuur na uitbarstingen, verbouwen citroenen en wijn op de helling. Creëren wandelroutes omhoog, herstellen de wegen indien nodig. Ik vind het prachtig om te zien, maar moet er niet aan denken zo'n krachtige uitbarsting mee te maken. Een kleine wel hoor :-). Ik kijk regelmatig op de webcams van de Etna en vooral als het donker is zie je de kleine uitbarstingen. Iets met veilig de onveiligheid opzoeken haha.


Etna bezoeken? Jazeker doen!


P.S. Op verzoek hieronder een foto samen met Misty0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page