top of page
  • Foto van schrijverLianne

Fenomenale huizen in Puglia; Sassi en Trulli


Wij wonen in een caravan, voorzien van veel gemakken. Wel beperkt in ruimte, maar toch redelijk comfortabel met voorzieningen uit deze eeuw.

In Matera en Alberabello woonden en leefden de mensen in de vorige eeuw toch een stukje minder comfortabel. Grotwoningen waren de trend in Matera en Trulli huisjes in Alberobello.

Nu, in 2023, zijn deze huizen er nog steeds echter wel gerenoveerd. Toch zijn er hier en daar originele huizen te bezichtigen.De grotwoningen van Matera

Omdat we niet in een stuk naar het zuiden van Puglia willen rijden, kiezen we voor Matera. Dit ligt eigenlijk net niet in Puglia. De camping maakt niet zoveel indruk, sterker nog zo weinig dat ik het vergeet te filmen.


Matera daarentegen maakt een prachtige indruk. Het begint al als we geparkeerd hebben en aankomen bij het uitzichtpunt over de wijk van de Sassi (grotwoningen). Fenomenaal, wat een bijzonder uitzicht.


Deze grotwoningen waren tot de jaren vijftig/zestig bewoond. Er leefden toen zo'n veertigduizend mensen in dit gedeelte van de stad. Wat erop neerkomt dat er circa negen mensen in een grotwoning leefden. Plus daarbij nog de dieren die ze hadden. Die woonden er gewoon bij in.

Vanwege de hygiëne mochten de mensen er niet meer wonen en werden ze verhuisd naar een ander deel van de stad. Pas vanaf eind jaren tachtig is er gestart met renovatie van de Sassi en vanaf begin jaren negentig staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco.


We kiezen ervoor om het toeristische pad te wandelen, maar al snel nemen we de zijstraatjes. Doodlopende trappen omhoog én ook weer omlaag haha. De sfeer is direct goed. Kleine winkeltjes in gerenoveerde grotwoningen, bloemen, kunst, enthousiaste Italianen, het zijn de kleine dingen die het hem doen in de Sassi. We kiezen niet voor de grote en meest toeristische grotwoning waar je verplicht met een tour mee moet, maar eentje die iets verderop ligt waar je zelfstandig kan rondlopen.


Casa grotta del Casalnuovo. Een grotwoning bestaande uit vijf delen. Op de begane grond is de keuken, het leefgedeelte, maar ook de slaapkamer die gewoon midden het leefgedeelte staat. Het bed staat bijna een meter van de grond, voor de hygiëne en boven het bed hangt nog een kinderbedje.

Een verdieping lager stonden de dieren. De ezels, paarden, kippen, honden en daar lag ook het materiaal om het land mee te bewerken. En nog weer een verdieping lager was de opslag voor wijn en etenswaren.Naast deze grotwoning ligt ook nog de crypte van Andrea. Een kloosterkerk die dateert uit de twaalfde eeuw.

Terwijl we weer naar buiten gaan komen we aan de praat met de man (eigenaar?) die in het bijbehorende winkeltje staat. Zijn ouders hebben nog in een grotwoning gewoond, hij zelf niet meer. Ze zijn in 1958 naar de nieuwbouw van Matera gegaan. Voor hem is het bijzonder om hier te werken. Hij vertelt ons dat je vanaf de heuvel aan de 'overkant' van de stad, de Sassi's ook goed kan zien. In deze heuvels liggen nog meer grotwoningen. Hier proberen we nog te komen, maar de weg er naar toe is helaas afgesloten voor auto's. Je kan er wel naar toe wandelen, maar daar hadden we geen puf meer voor.


De Trulli's in Alberobello

Omdat veel campings dicht zijn, kiezen we ervoor om vanaf Matera naar Alberobello te rijden met de auto. Dit is bijna 1,5 uur rijden, maar ja we zijn er nu toch "in de buurt".

Alberobello is de 'hoofdstad' van de Trulli huizen. Ronde huisjes, meestal wit geschilderd, met een een kegelvormig dak. Soms versierd met een symbool op het dak, bedoelt om het kwaad buiten te houden.

Onderweg naar Alberobello zien we al diverse huisjes. Soms alleen op het land, soms kleine aantallen bij elkaar.Deze huisjes werden vanaf de 15e eeuw gebouwd zonder cement. Op deze manier konden ze snel afgebroken worden als de belasting betaald moet worden. Telkens als de belastinginner zijn telling kwam doen, werden ze snel afgebroken. Zo was het verschuldigde belasting bedrag een stuk lager. Na vertrek werden de huisjes weer opgebouwd.

De huisjes waren eenvoudig, maar wel heerlijk koel in de warme zomers. Tot in de jaren twintig werden er nog steeds Trulli huizen gebouwd.

Ook Alberobello staat op de werelderfgoedlijst van Unesco vanwege deze woningen.


De Trulli huizen zijn altijd bewoond geweest en je kan er nu ook overnachten. Het zijn net kleine hotelkamers.

In Alberobello heb je een toeristische wijk, Rione Monti en een wijk die wat meer authentiek is, Aia Piccola. Beiden zijn mooi en hebben haar charme. In Aia Piccola staat een authentieke Trulli ter bezichtiging, deze kan je zien in onze vlog (althans ik ga ervan uit dat Rudolf dit erin zet haha). In dit gedeelte zijn de Trulli ook nog bewoond en kun je er zelf overnachten. In het toeristische deel staat een mooie Trulli kerk, waar net een mis aan de gang was toen ik binnen kwam. Een bijzondere ervaring. Verder heb je hier meer de toeristische winkeltjes etc. Wij vonden Aia Piccola persoonlijk eigenlijk wat leuker om doorheen te lopen, maar ze liggen vlakbij elkaar.


Een Sassi of een Trulli?

Mijn voorkeur gaat uit naar de de Sassi en de iets meer authentieke sfeer van Matera. Alberobello vonden we iets te toeristisch en "gelikt" eruit zien. Alhoewel een Trulli op het boerenland ook heel aantrekkelijk is om te zien.

Maar ja, voorlopig is het een caravan op een camping ergens in Europa 😀.Ciao Tutti, vanuit Gallipoli


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page