top of page
  • Foto van schrijverLianne

Italianen rijden auto zoals wij fietsen en de belevenissen rondom Catania.

Rudolf heeft het door. De Italianen in het zuiden van Italië rijden auto, zoals wij fietsen.

Wat bedoelt hij hiermee?

Nou gewoon, met zijn drieën naast elkaar fietsen op een twee-baans weg, de weg op fietsen ongeacht of er iemand aankomt, gewoon de wegoversteken zonder te kijken, de fiets neerzetten op plekken waar het niet hoort en dan het liefst dubbel naast elkaar. Oja, een hand (knipperlicht) uitsteken op de fiets doen we natuurlijk niet en je kan met de fiets zowel links als rechts passeren. De telefoon is makkelijk te gebruiken op de fiets, hoewel dit wettelijk niet mag.Komt het een beetje bekend voor?

Lees bovenstaande nog eens en lees in plaats van fiets auto en/of rijden?

Zo rijden ze hier dus. Een beetje creatief, met veel eigen initiatief. Hoe zuidelijker je komt in Italië des te beter je moet opletten en/of je moet aanpassen aan de manier van autorijden hier.

En toeteren vinden ze hier ook geweldig. Vaak in de heuvels vlak voor de bochten, dat is wel handig, maar ook in de stad omdat je niet doorrijdt, of omdat ze er langs willen.


We zien veel auto's met schade, zowel aan de zijkant als op de bumpers. Toch hebben we nog geen ongeluk gezien. Rudolf zag wel een dame van oudere leeftijd achteruit rijden en een stoepje en een hek meepakte en ze reed gewoon door. We hebben ook de schade gezien van een kleine botsing, maar een botsing of ongeluk? Nee niet gezien.


Voor nu heeft Rudolf het trucje door en rijdt hij heel goed met de stroom mee. Hopelijk ook zonder krasjes en deuken :-).


Villa Padrino Part II

Dit is de plek waar gefilmd werd voor de Godfather deel twee. Bij deze villa neemt Vito Corleone wraak op Don Ciccio voor het vermoorden van zijn hele familie.

De villa is totaal verwaarloosd, helemaal vervallen en toch blijft het prachtig om te zien.

Desondanks dat zie ik gelijk mogelijkheden voor deze villa met een sfeervolle uitstraling én prachtige ligging.

Beneden drie appartementen, boven vier tot zes kamers, beneden wonen wij, er is ruimte voor een groot terras. Daarnaast is er in de tuin ruimte voor een minicamping, camperplek én zwembad. Met aan de ene kant uitzicht op de Etna en aan de andere kant uitzicht op zee.

De historie van de Godfather als thema, is dit toch de plek waar je wil overnachten op Sicilië?

Nu het geld nog voor de grote renovatie :-)Catania

Dit is de tweede stad van Sicilië en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een grote drukke stad met wel 320.000 inwoners. Bedenk dat Groningen rond de 200.000 zit en Utrecht rond de 350.000 en je hebt enig idee hoe groot deze stad is.

Het is een drukke stad met veel auto's die met zijn allen tegelijk door de binnenstad willen. Voor fietsers is weinig ruimte, hebben wij gemerkt en na twee keer op de fiets te zijn geweest gaan we toch ook maar een keer met de auto.


Wat ik bijzonder aan deze stad vind is dat de gebouwen en de straten gemaakt zijn van zwart lavasteen. Natuurlijk wel opgevrolijkt met kleuren, maar je ziet het toch. De binnenstad heeft veel mooie barokke gebouwen, zoals zoveel steden hier in het zuidoosten.

Dit komt door de de grote aardbeving van 1693 en de daaropvolgende overstroming door lava. Bijna alle steden in het Zuid-Oosten zijn vanaf 1700 herbouwd.


Zo lag Castello Ursino aan de haven (en zee) in 1693, maar ligt nu midden in de stad. Door de lava is de stad gegroeid en daarna weer bebouwd.

Ook het romeins theater is helemaal omringt door woningen, terwijl het vroeger 'vrij' lag.


Wij dachten, toen we met de auto gingen, dat het op zondag wel rustig zou zijn in de stad. Niks is minder waar. Mega druk. Op de boulevard langs zee, in de stad waren alle restaurantjes druk bezocht, pleinen waren gezellig vol. Op zondag bezoeken de Sicilianen met de hele familie de stad. Al met al heel gezellig. Ook wij hebben op een terrasje gezeten en genoten van de bijzondere sfeer op deze zondag. En heerlijk gegeten natuurlijk!Arrivederci vanuit Syracusa

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page