top of page
  • Foto van schrijverLianne

Marsala - Mazara del Vallo


Na Palermo is het de vraag 'waar gaan we nu naar toe'? Deze keer is vooral de camping van belang en niet direct wat we willen zien. Na back to basic willen we wel eventjes back to medium. We komen terecht op camping Lilybeo bij Marsala.

Marsala heeft circa 80000 inwoners, het landschap is vlak en ligt op het meest westelijk punt van Sicilië. Vantevoren had ik niet verwacht dat ik hier terecht zou komen, maar door het weer is het hier heerlijk vertoeven. Om de heerlijke warme douches ook niet te vergeten.
Marsala

Marsala? Waar ken ik dit van? Vermoedelijk van de Marsala wijn. Deze wordt sinds de 18e eeuw hier geproduceerd. Er zijn gerenommeerde wijnhuizen zoals Cantine Florio en Cantine Pelligrino die je kan bezoeken en natuurlijk wijn kan kopen. Wij bezoeken Cantine Florio, dit is ook van oudsher een bekende familie op Sicilië. Het is een groot bedrijf waar je normaal ook een rondleiding kan krijgen. Wij bezoeken het op maandag en dan is alleen de winkel open. Prachtige winkel, met veel wijnen.

Bijzonder om te zien was dat er een Marsala wijn uit 1941 was die je kon kopen voor €1390,- ! Dat hebben we niet gedaan, maar we hebben wel een limited edition gekocht, die dus elk jaar meer waard wordt. Nog even 40 jaar wachten en dan is hij ook €1390,- waard :-).


De stad Marsala is anders dan de steden die we tot nu toe hebben gezien, maar dat ligt ook aan de regio. Hemelsbreed is Tunesie maar 230 km verder en de invloeden vanuit het zuiden zie je hier terug. De huizen zijn net blokkendozen, vierkant en/of rechthoek. Bijna allemaal in zand, oker, terra kleuren en hebben bijna geen schuin dak.

Ook het centrum heeft niet de pracht en praal, behalve op het plein in het centrum, zoals de andere barokke steden. Juist daarom is het wel leuk om deze stad te bezoeken, ook al is er niet zoveel te zien.

Wel is er een belangrijke poort, waardoor Guiseppe Garibaldi in 1860 hier aan land en dat was het begin van het Italië zoals het nu is.


Het meest westelijke puntje van Sicilië 'Capo Boeo', bezoeken wij op de fiets. Ook dit punt is niet bijzonder aangekleed, maar het is toch leuk om te zeggen dat je er geweest bent haha. Op de fiets terug worden we verrast door een regenbui. Niet gepland, wel gevallen, dus flink doorfietsen terug naar de camping.Tussen Marsala en Trapani liggen de zoutpannen. Hier werd vroeger veel zout gewonnen, nu is dat wat minder. Het zeezout uit west-Sicilië wordt als de beste van Italië beschouwd.

Je kan met een bootje en gids varen in de lagune rond de zoutpannen, maar dat doen we niet. We gaan met Misty een stukje verder en komen dan op een punt waarbij de zee en de zoutpannen elkaar kruizen en je over het wad naar het eiland Moiza kan lopen. Dit doen we ook niet, doe je in Nederland ook niet zonder gids, maar we kunnen het wel zien. Het is dichterbij dan wadlopen naar Ameland, heel ondiep en prachtig om te zien.

Wat ook mooi is om te zien, dat zijn de flamingo's. Helaas niet op film of foto, maar we reden erlangs op de terugweg. Tientallen in de zoutpannen, erg mooi.Mazara del Vallo

Ongeveer 15 kilometer oostelijk ligt Mazara del Vallo. Op zich niet een bijzondere plaats, ware het niet dat er veel Tunesiërs werken en wonen.

Iets ten westen van het centrum ligt een Kasbah ( een binnendeel van een stad). In deze wijk wonen veel Tunesiërs, en zijn er veel Tunesische winkeltjes. De straten zijn versierd met tegeltjes en kleurrijke grote tegelwerken. De moskee lopen we bijna voorbij, maar ook die is er. Je kan een speciale route lopen, zodat je overal langs komt en dat doen we ook. We genieten van de kleine straatjes, de taal en bijzondere uitstraling van dit deel van Italië.


Dit zuidwestelijke deel verrast ons. het is minder hectisch, het land is bijna vlak, de huizen zijn minder hoog, de mensen ontspannen. Bij veel rondreizen wordt deze zuidwest hoek overgeslagen, maar wij zijn blij dat we het toch bezocht hebben.Ciao tutti, uit Punta Bracetto

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page