top of page

Met welke caravan en accessoires reizen we door Europa?


Onze caravan - Tabbert Rossini Booster 490 TD

In een vorige blog hebben we beschreven waarom we voor een caravan hebben gekozen om door Europa te reizen in plaats van een camper. In deze blog vertellen we meer over onze caravan en met welke accessoires hij is uitgerust. Ondertussen reizen we alweer ruim een jaar in de caravan. We hebben tot nu toe ruim 38.000 km gereden, 21 landen aangedaan en ruim 100 campings bezocht. De gehele route van de reis kun je vinden op onze website onder de tab route. Een koosnaam voor onze trouwe caravan, hebben we nog steeds niet maar misschien weet iemand van jullie een goede die we kunnen gebruiken?


De aankoop van de caravan

Wij hebben voor onze reis een volledig nieuwe caravan aangeschaft omdat het ons 'huis' zal gaan worden, zolang we aan het reizen zijn. Voor ons was het zeer belangrijk dat alles goed in orde moest zijn. Van te voren hebben we een budget bepaald, waar we ons aan wilden houden. Daarnaast hadden we nog een Sprite caravan om in te ruilen.


Belangrijke voorwaarden die we aan de caravan stelden waren:

  • Voldoende binnenruimte voor onze hond

  • Veel kastruimte om onze spullen kwijt te kunnen

  • Niet te groot, zodat je op de meeste campings terecht kan (dus geen tandemasser)

  • Comfortabele en goede banken waar je op kan zitten

  • Tweepersoons bed of fransbed (geen losse bedden)

  • Bijvoorkeur ruimte voor een (nood)douche

  • Degelijk gebouwd, stevige kasten en goed hang- en sluitwerk


Voorbeeld Eriba Triton (afb. Eriba caravansales)

We hadden al ervaring met caravans opgedaan met een kleine Eriba Triton met hefdak en een Sprite Alpine Sport 400 TF. De Eriba was uit 1988 en hebben we zelf van binnen helemaal opgeknapt (nieuwe vloerbedekking, meubels en wanden geverfd, rolvensters geplaatst, etc.). Dit was onze eerste caravan. Daarvoor hadden we een Holtkamper Astro tenttrailer. We zijn (natuurlijk) begonnen met kamperen met een tent, o.a. een de Waard Albatros junior. Rudolf wilde eigenlijk nooit een sleurhut achter zijn auto hebben, maar een kleine Eriba vond hij destijds enigszins acceptabel haha.

De Eriba vonden we na een tweetal jaar net wat te klein om langer onderweg te zijn. Dit deed ons besluiten om een iets grote caravan aan te schaffen. Rudolf vond het rijden met de caravan inmiddels geen probleem meer.

Dit is een Sprite geworden waar we veel plezier aan hebben beleefd. Vooral de banken en het bed bevielen ons zeer goed, maar ook de complete uitrusting. Deze caravan was echter te klein om erin te gaan reizen en wonen voor een langere periode. Dus hebben we ervoor gekozen om de Sprite in te ruilen voor een andere caravan die beter hiervoor geschikt is.


Onze Sprite caravan wachend op de ferry naar Sardinië




















De zoektocht

Met bovenstaande wensen en een budget in gedachten zijn we op zoek gegaan naar een voor ons geschikte caravan.

Uiteindelijk waren de volgende merken voor ons interessant:

  • Kabe

  • Sprite

  • Eriba

  • Adria

  • Tabbert

In eerste instantie ging onze voorkeur uit naar een grotere Sprite, maar de types die wij interessant vonden hadden te weinig kastruimte om onze spullen (met name kleding) kwijt te kunnen. Een Sprite caravan is uiteindelijk afgevallen en we zijn verder gaan zoeken.

Tijdens deze zoektocht vielen voor ons veel caravans af vanwege de slechte en harde banken (dunne kussens). In de wetenschap dat we de banken dagelijks in gebruik gaan hebben.

Helaas viel de Kabe al snel af vanwege de hogere aanschafkosten ook de modellen van Eriba zaten al snel boven het budget en de Adria had toch wat mindere zitbanken.


Onze Tabbert

Uiteindelijk is ons oog gevallen op een Tabbert Booster (Rossini) 490TD. We zagen deze caravan staan bij BCA28 caravans in Wezep in een speciale black edition. Deze black editon hebben ze in eigen beheer samengesteld. We vonden hem erg mooi om te zien, maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste.

Ook de zeer complete uitrusting, het stevige meubilair en goede hang- en sluitwerk heeft ons over de streep getrokken. We hebben er alleen nog een dakairco, een (nood)douche, zonnepanelen met een omvormer en een zwaardere accu in laten bouwen.


Hieronder hebben we de extra accessoires en opties opgesomd:


De vloerverwarming was een optie die er standaard extra al bij zat, maar we hadden hem achteraf niet willen missen. We hebben er al veel plezier aan beleefd tijdens kille en/of regenachtige dagen. Ook de dakluifel gebruiken we bijna dagelijks en is voor ons belangrijk, om schaduw of extra beschutting te creëren.


Voor zo'n zware caravan is een mover wat ons betreft ook onmisbaar want hij is nagenoeg niet met de hand te verplaatsen. Er zat eerst een lichtere mover (reich 2.0) onder, maar na zeven maanden reizen vonden we hem toch vaak net niet sterk genoeg op lastige plekken. Dus we hebben er een zwaardere onder laten zetten.


Tijdens de warme zomermaanden hebben we veel plezier van onze airco, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze hond Misty is het belangrijk. We kunnen haar met de airco aan gerust alleen achter laten in de caravan als we op pad gaan. Natuurlijk niet langer dan 4 uur achter elkaar en we houden de temperatuur op afstand in de gaten met een app op onze telefoon en een temperatuurmeter in de caravan.


Onze caravan met dakluifel en zonnescherm












We zijn zeer tevreden

Al met al zijn we zeer tevreden met onze caravan en de bijbehorende opties en accessoires. Omdat we lang onderweg zijn en alles intensief gebruiken zijn er natuurlijk wel wat kleine dingen die gerepareerd moesten worden. Dan hebben we het over het vastzetten van de hordeur, en het losschieten van de houders van de kastplanken. Dat zijn natuurlijk geen echte grote reparaties. Wel hebben we wat problemen gehad met de mover, maar die zijn nu ook opgelost.

De zonnepanelen hebben we eerlijk gezegd weinig hoeven te gebruiken, maar dat komt omdat we eigenlijk altijd op campings staan waar elektriciteit is. De panelen hebben we er voornamelijk op laten zetten voor noodgevallen en gelukkig is dat nog niet voorgekomen. Wel is het handig wanneer we extra voor stroom (per kwh) op een camping moeten betalen. Dan gebruiken we ze wel omdat we ze toch hebben, maar dan moet er natuurlijk wel voldoende zon zijn haha.


Wellicht dat we in een volgende vlog wat dieper in kunnen gaan over het gebruiksgemak van specifieke opties die we hebben. Laat maar weten of daar behoefte aan is.


Oh ja en als iemand een goede en leuke koosnaam weet voor onze caravan dan horen we het ook graag!



Onze Tabbert boven de poolcirkel in Kiruna (Zweden)


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page