top of page

Nederland en op weg naar Portugal


Voor de ingang van het Guggenheim museum in Bilbao

Het is weer zover. Na 2 maanden Nederland vertrekken we weer naar het zuiden. Hopelijk op weg naar de zon, maar voor het zover is zijn we nog wel even onderweg.

Deze keer gaan we eerst richting Portugal en vervolgens naar Italië, daar verwachten we in maart te zijn.

 

Wat doe je allemaal als je in Nederland bent?

Zoals in een eerdere blog beschreven kiezen wij voor de regeling 8 maanden reizen en 4 maanden in Nederland. Dit jaar waren we in juli -augustus en november-december in Nederland, ruim voldoende voor de 4 maanden regeling.

 

Ook los daarvan is het handig om af en toe in Nederland te zijn, waarvoor?

Nou het is altijd leuk, zo niet geweldig, om familie en vrienden weer te zien. Een bezoek aan de tandarts stond deze keer ook op het programma. Hoewel ik geen fan ben van deze bezoekjes, heb ik een tandarts die alle begrip toont en probeert mij zo ontspannen mogelijk te houden. Deze keer was het inderdaad met 5 minuten al klaar 😊 en hoefde ik niet terug te komen. Medicijnen ophalen bij de apotheek is ook altijd zinvol om te doen, zo kan ik weer even vooruit.

 

De caravan is voor onderhoud naar BCA-28 in Wezep geweest. Ze hebben nogmaals naar de mover gekeken, nadat ze ons telefonisch in Zweden al heel goed hadden geholpen. Een set nieuwe banden voor de caravan was ook niet overbodig. Zo kan de caravan er ook weer tegen aan.

 

Soms is het geluk bij een ongeluk dat we in Nederland zijn.

Zo is er onverwacht een zus van mijn moeder overleden en konden we samen met de hele familie bij de crematie zijn. Ondanks het verdriet dat er is, is er na afloop ook een bijzonder mooie band tussen de ooms- en tantes én tussen de neven en nichten. Het was goed om hier bij te zijn.

 

Daarnaast kon de vader van Rudolf naar een begeleid wonen groep in het verzorgingstehuis. Dit betekent dat je binnen één week moet gaan verhuizen. Doordat we in Winterswijk op de camping waren konden we veel helpen en elke dag een beetje opruimen. En natuurlijk bij Rudolf zijn vader op bezoek, die wel even moest wennen aan zijn nieuwe woonplek. Het voelt goed dat je hierbij hebt kunnen helpen en dat je weet dat hij op een goede plek zit met de juiste verzorging.


 

Kerst hebben we voor het eerst sinds een aantal jaar samen gevierd bij mijn moeder thuis. Het was de mooiste kerst die ik in jaren heb gehad. Voelde zo ontspannen, veel gelachen en gepraat, lekker gegeten, bank gehangen en geknuffeld. Zeker voor herhaling vatbaar.

Leuk om te vertellen is dat mijn moeder samen met Rudolf boodschappen is gaan doen voor eerste kerstdag. Waar ik normaal altijd op zoek moet naar Rudolf in de supermarkt. Omdat hij overal (lang) kijkt, of weer wat anders ziet. Nu moest hij op zoek naar mijn moeder 😊. Zij liep de hele winkel kris kras door, legde dingen in de kar die niks met kerst te maken hadden en legde ze ook weer terug op een plek waar het niet hoorde. Rudolf zijn geduld werd aardig op de proef gesteld. Ik vond het mooi om te horen toen ze weer thuis waren.

 

Tot slot kreeg ik nog een griepje, met koorts en keelontsteking dus even rustig aan doen. Helaas is deze wat hardnekkiger en ga ik snotverkouden op reis.

  


Kerst met de familie

Op naar het zuiden van Europa

Vrijdag 5 januari 2024 is het zover we vertrekken naar het zuiden. Voor ons grotendeels een nieuwe route, aangezien we door het westen van Frankrijk gaan rijden. Hier zijn we nog nooit geweest, ook niet op vakantie! Het is ons gelukt om in 3 dagen flink door te rijden zonder files, ook bij Parijs geen files gehad.

Hierdoor zijn we op zondag de 7 januari al op Gran Camping Zarautz, vlak over de Spaanse grens net voorbij San Sebastian.


Uitzicht camping Zarautz

Zarautz en Getaria

Het plaatsje Zarautz is niet zo groot, maar heeft een prachtig lang zandstrand. Ideaal om te surfen, te zonnen of langs de boulevard te flaneren.

De camping ligt op een heuvel naast dat strand. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf hier.

 

Vanaf Zarautz kan je een mooie bochtige kustweg rijden richting Getaria. Je kan deze ook wandelen of fietsen.

Getaria is een kleine vissersplaats die bekend staat om de befaamde txakoli wijn. We zagen al veel Spanjaarden op het terras wijn drinken. Pas later las ik dat het om de befaamde txakoli wijn gaat.

 

Bijzonder is dat er midden in het dorp een kerk staat met een scheve vloer. Als je bij het altaar (voor in de kerk) een knikker of bal neerlegt zal deze naar de achterkant van de kerk rollen. Daar is de vloer zeker 50 cm lager. We hebben al veel kerken gezien, maar nog nooit een waarbij de vloer zo’n hoogte verschil heeft.


Bilbao

De stad Bilbao ligt circa 80 km van de camping en de trots van de stad is het Guggenheim museum. Naast New York en Venetie is Bilbao de 3e stad waar dit museum staat.

In de jaren 90 heeft de stad zich aangemeld om het museum te vestigen. De stad was bezig met herontwikkeling en vond dit museum erbij passen. In 1997 is het museum open gegaan en jaarlijks komen er circa 1 miljoen bezoekers. Deze bezoekers komen ook overnachten, gaan winkelen en eten, dus de stad heeft een goede keus gemaakt om het museum te vestigen.


Guggenheim museum

 

Het gebouw an sich is al een bijzonder kunstwerk gemaakt van titanium en ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Via de rode brug ‘Arcos Rojos’ rijden we naar het museum. Gelukkig is het nu niet druk in de stad en kunnen we heel dichtbij parkeren.

Voor de ingang staat al het kunstwerk ‘Puppy’ van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons. Een mega grote hond helemaal bezaaid met bloemen. Zelfs in de winter!

Aan de achterkant van het gebouw staat een hele grote spin van 9 meter hoog van kunstenaar Louise Bourgeois.


'Puppy' van Jeff Koonz

Het museum omvat 3 verdiepingen en op dit moment zijn er o.a. exposities te zien van de sculpturen van Picasso, Pop-Art, Richard Serra en Willem de Kooning.

Er zitten prachtige sculpturen tussen, maar persoonlijk vind ik de schilderijen van Picasso mooier. Daarentegen vond ik de pop-art collectie geweldig. Het Marilyn Monroe schilderij van Andy Warhol en de tulpen van Jeff Koons.Picasso

 

Ter afsluiting nemen we een kop koffie en thee in het restaurant en alsof het zo moet zijn ontmoeten we Nederlanders. Ze wonen in Friesland en de dame van het stel heeft in dezelfde periode in Amersfoort gestudeerd als wij. Toeval bestaat niet toch?


'Tulpen' van Jeff Koonz

Gijon

Vanuit Zarautz kiezen we ervoor om eerst naar het westen te rijden, want in Gijon is het zonnig. Dat klopt inderdaad we hebben één dag van de zon kunnen genieten en dat was heerlijk. Even buiten zitten, vitamine D opdoen, alles even luchten. Heerlijk!

 

En dan? We hebben erover nagedacht om via Santiago de Compostella en Porto naar Lissabon te rijden. Echter zien we dat het de komende twee weken in het noorden blijft regenen.

Dus? Rechtstreeks vanuit Gijon naar het zuiden, naar Lissabon.

 

We weten dat er ook in Lissabon deze week storm komt, maar daarna……….. ZON!

Op naar de zon 😊.

 

Warme groet uit costa de caparica (Lissabon)

 

 

 

 

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page