top of page
  • Foto van schrijverLianne

Op de fiets door Kopenhagen

Kopenhagen, of Copenhagen zoals de Denen schrijven. Een stad die eigenlijk best dicht bij Nederland ligt, maar niet bovenaan op het lijstje van stedentrips staat. De stad is echter prachtig om te bezoeken, veel mooie gebouwen, architectuur, parken, water, je kan er heerlijk winkelen en ook nog lekker eten.

Daarnaast is de stad heel prettig om op de fiets te ontdekken. Overal zijn brede fietspaden. Dus op die manier gaan wij de stad ontdekken. Door de hele stad proef en ervaar je de invloed van Hans Christian Andersen.Hans Christian Andersen


CDU camping Absalon

Deze camping ligt circa 10 km buiten het centrum. Je kan vanaf hier lopen naar het treinstation in circa 10 minuten. Met de trein/ metro die elke 10 minuten gaat ben je in 15 minuten in het centrum. Wij gaan echter op de fiets, het is droog en de zon schijnt. Onze ervaring met op de fiets een grote stad ontdekken is geweldig. Je ziet meer dan vanuit de metro en je kan op elk moment stoppen om iets te bekijken. Dus nu de kans zich weer voordoet in november in Kopenhagen doen we dat weer.


De camping is trouwens prima, goed sanitair bij het receptiegebouw. De prijs is echter een tegenvaller, voor €45,- hebben we een plek.

Oja, Absalon blijkt de stichter van Kopenhagen te zijn, zullen we later ervaren in het raadshuis.


Op de fiets

Wat gelijk opvalt zijn de brede fietspaden / fietsstrokenlangs de route. Ondanks dat we een stuk langs druk verkeer moeten fietsen, hebben we daar geen last van.

Gelukkig hebben we onze winterjas en handschoenen aan, want het is aardig koud met 7 graden. De muts op is ook erg prettig.

We fietsen op de heenweg eerst naar de Kleine Zeemeermin en dan stapsgewijs steeds een beetje terug richting de camping.


De kleine Zeemeermin

Vanaf de camping is het 15 km fietsen, maar we zien gelijk heel veel van de stad.

De Kleine Zeemeermin is in 1913 geschonken aan de stad door Carl Jacobsen van brouwerij Carlsberg. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het sprookje van Hans Christian Andersen en is gemaakt door Edward Eriksen.
De Kleine Zeemeermin

De omgeving is deels prachtig, het beeld ligt vlakbij het Citadel fort. Echter als je het beeld wil fotograferen zie je op de achtergrond de industrie van de stad liggen. Toch blijft het een mooi beeld om te zien en het is natuurlijk wereldberoemd. Je mag het eigenlijk niet overslaan.

Langs het water fietsen we verder richting het paleis.


Paleis Amalienborg – wisseling van de wacht

Bij dit paleis vindt elke dag de wisseling van de wacht plaats om 12.00 uur op een groot plein tussen de vier gebouwen in. Wij arriveren er rond 12.30 uur en er staan nog steeds heel veel mensen te kijken. Daarnaast is er aardig wat politie op de been om de wisseling van de wacht de ruimte te geven. Iedereen die per ongeluk deze grens overschrijd wordt direct letterlijk teruggefloten.


De wacht blijkt al gewisseld te zijn, maar het wachten is op het muziekkorps die de wachters verder begeleidt. Naast mij hoor ik een gids vertellen dat de groep dicht bij hem moet blijven. Hij weet waar ze goede foto’s kunnen maken en waar het muziekkorps langs gaat. Ik besluit om de gids te volgen naar de andere kant van het plein.

Juist op dat moment start de muziek en sta ik op de eerste rij om het te filmen. Rudolf is mij even kwijt, ondanks dat ik mijn knalrode winterjas aan heb. Het was leuk om te zien, hadden we niet verwacht.Wisseling van de wacht

Nyhavn

Al fietsend langs het water komen we langs Nyhavn. Een prachtige haven met aan beide kanten mooie gekleurde huizen. Er liggen nog steeds oude schepen en met de gekleurde huizen maakt dit een geliefde plek om foto’s te maken.

Aan de ene kant van de haven bevinden zich allerlei horeca gebouwen, terrasjes en ze waren aan het opbouwen voor kerst. De stalletjes stonden er al en met de verlichting waren ze druk bezig. Het schijnt dat Hans Christian Andersen hier ook heeft gewoond .

Wij besluiten om te gaan lunchen buiten op een terras. Het is erg leuk om te zien dat veel mensen gewoon buiten zitten met de winterjas aan, muts op en een deken over de benen heen.

Met de zon op ons gezicht is het heerlijk om even te pauzeren. Het mooie is dat je hier, net als in Zweden, een ‘dagens lunch’ kan nemen. Een warme lunch maaltijd, zodat je op de avond niet meer hoeft te koken (tenzij je dat wilt natuurlijk).Nyhavn

Vrijstaat Christiana

Vanaf Nyhavn fietsen we de brug over naar Vrijstaat Christiana. Het is een zelfverklaarde semi onafhankelijke enclave in Kopenhagen en bevindt zich in het stadsdeel Christianshavn.

In dit deel wonen veel krakers, hippies, anarchisten, kunstenaars en andere mensen die moeite hebben om zich te conformeren aan de maatschappij. Vanaf de jaren zeventig werd deze wijk getolereerd als sociaal experiment.


Nou ja, sociaal experiment, wij hebben vooral veel oude gebouwen gezien met veel murals erop. Prachtige murals moet erbij gezegd worden. Mensen die in- en uitlopen in gebouwen, de een ziet er nog bijzonderder uit dan de andere. Sommige toch ook minder gezond. Wat ook niet te missen is, is het ‘drugsplein’. Op dat deel mag je echt niet filmen en fotograferen. Om de twee meter staat een stalletje waar openlijk drugs verkocht wordt. Soms ligt de hasj gewoon op tafel, soms zit het in een doos, en soms zie je helemaal niet wat er verkocht wordt. Er hangt een bijzondere sfeer, maar overdag is het geen probleem om er als toerist rond te wandelen. Het is me toch gelukt om een aantal murals op de foto te krijgen, ondanks dat ik af en toe boze blikken toegeworpen kreeg.

Al met al bijzonder om mee te maken en deze bijzondere sfeer te ervaren.Vrijstaat Christiana

Blox

Als je de burg weer overfietst naar het oude centrum kom je langs het gebouw Blox.

Deens Design is veel te zien in de hoofdstad zo ook in de shop en het museum van dit gebouw. Wat het uniek maakt, is dat het is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Bijna alle andere gebouwen in de stad zijn ontworpen door Deense architecten.

Wij bezoeken niet het museum, maar wel even de shop. De artikelen zijn aardig aan de prijs en laten zich omschrijven door eenvoud, simpel en kleur. Ook hebben ze een brede collectie aan architectuur boeken.


Naast de Blox zit de oude bibliotheek uit 1906. Deels oud en deels met een moderne uitbouw. Hier staan 6 miljoen boeken.


Handcraftedcph

Langs Tivoli (pretpark midden in de stad) fietsen we terug door de wijk Vesterbro. In een ‘3 op reis programma’ hadden we gezien dat het een leuk wijkje was, met een bijzondere juwelier.

Bij Handcraftedcph wordt alles, zoals de naam al omschrijft, met de hand gemaakt. Inmiddels is het een groot bedrijf geworden die veel bezocht wordt, maar ook nog steeds kleinere artikelen heeft om te verkopen.

Het leek mij leuk om te kijken naar oorbelletjes en deze heb ik gevonden, vast wel te zien in een van onze reisvlogs.


Naast de winkel zit ook een soort buurtcentrum in een oude kerk die toevallig dezelfde naam heeft als de camping Absalon.

Binnen zitten er diverse mensen te werken achter een laptop, er wordt tafeltennis gespeeld, er wordt gegeten en koffie gedronken en er zijn diverse activiteiten. Er hangt een gemoedelijke sfeer en het is erg leuk om even binnen te kijken.

Sowieso is de wijk Vesterbro leuk om te zien, kleine winkeltjes, leuke sfeer, niet het massale van het centrum.


Kopenhagen dag 2

Je kan in Kopenhagen zoveel zien dat je er wel een week kan verblijven. Wij gaan nog een tweede dag op de fiets door de stad heen. Vanaf de camping fietsen we weer als eerste naar het object wat we willen zien dat het verste weg ligt, het Rosenborg Kasteel. We nemen nu wel een andere route, waardoor we meer van de stad zien. Voor we het doorhebben zijn we er al, en fietsen er zelfs voorbij.


Rosenborg Kasteel

Dit is een 400 jaar oud kasteel die in het centrum ligt van Kopenhagen en is sinds 1838 een museum. Een groot park omsluit het kasteel en je ziet veel mensen genieten van de natuur. Binnen kan je de Deense kroonjuwelen bezichtigen die de koningin alleen mag dragen als ze in Denemarken is.

Er staat een lange rij voor de ingang, dus koop kaartjes online als je het wilt bezichtigen. Buiten zijn er twee militairen die muziek spelen op de trom en de dwarsfluit. Ze lopen telkens dezelfde route. Geen idee of ze dit de hele dag doen, maar het klinkt wel leuk in deze omgeving.Rosenborg Kasteel


De Lieve Vrouwe kathedraal

Een klein stukje verder fietsen ligt de Lieve Vrouwe Kathedraal, midden in het centrum. Deze gaan we natuurlijk even bekijken en het contrast met kathedralen in Italië kan niet groter zijn. Een lichte kathedraal, zonder opsmuk, geen goud, geen schilderingen gewoon puur en simpel en daardoor juist erg mooi.Lieve Vrouwe Kathedraal


De ronde toren

Deze toren is gebouwd in de 17e eeuw en is Europa’s oudste functionerende observatorium voor amateur astronomen. Je kan helemaal met een spiraal trap naar boven en dan heb je mooi uitzicht over Kopenhagen. De toren wordt ook nu nog gebruikt en Hans Christian Andersen bezocht de bibliotheek hier en vond inspiratie voor zijn werk.

De toren ligt midden in de stad en vanaf hier kan je ook de grote winkelstraat bezoeken, die helemaal doorloopt naar het raadshuis.

Wij lopen de winkelstraat in, ruim en breed opgezet. Nee, we kopen niks 😊.


Raadshuis

Het raadshuis ligt aan een groot plein midden in het centrum direct naast Tivoli. Het is een prachtig gebouw zowel van binnen als van buiten en werd in gebruik genomen in 1905. Binnen is een astronomische klok te bezichtigen, een die veel moderner is dan die in Praag, maar zeker niet minder mooi.Astronomische klok

Als je bij binnenkomst rechtdoor loopt, kom je in de grote trouwzaal. Bijzonder om te zien is dat er diverse groepen zijn. De een is net getrouwd en geniet van een borrel, de ander staat te wachten totdat ze de trouwzaal in mogen.


Hier staat een gouden standbeeld van Absalon, de stichter van Kopenhagen. Je kan een groot deel van het gebouw bezichtigen, ook al zijn er mensen aan het werk. Het is leuk om hier even rond te dwalen.


Raadshuis

Tivoli

Het Tivoli attractiepark is de meest populaire attractie van Denemarken. Meer dan 4 miljoen mensen bezoeken het park elk jaar. Ooit werd het gebouwd aan de rand van de stad, maar nu ligt het midden in het centrum direct naast het centraal station.

Ook nu is Tivoli open, Halloween is helemaal ‘in’ in Kopenhagen. We twijfelen of we het park gaan bezoeken. Aan de ene kant is Walt Disney hier geweest voor inspiratie, voor de sfeer en de beleving, aan de andere kant kost het €20,- om alleen te mogen kijken in het park. Wil je ook genieten van de attracties, de rides dan betaal je nog zo’n €25,- extra, of je betaalt per rit bij de desbetreffende attractie.

Uiteindelijk doen we het niet en genieten buiten van de Halloween sfeer.

We gaan nog wel chocolaatjes kopen bij de chocolaterie aan de overkant van Tivoli. Deze nemen we mee naar de camping.


Het bezoek aan het centrum zit erop, wij fietsen terug naar de camping. Wat wel leuk is om op te merken is dat 90% van de Denen op de gewone, ouderwetse fiets zonder elektriciteit fietst, jong én oud. Ondanks dat wij een E-bike hebben, fietsen ze ons regelmatig voorbij. Goede conditie hebben ze hier.

Kopenhagen doen? Jazeker, trek een paar dagen uit om de stad te bezichtigen. Helemaal als je ook alle musea, attracties, kastelen wilt bezichtigen.


Vriendelijke groeten vanuit Hamburg 😊.


p.s. geen eland gezien in Zweden.......... goede reden om terug te gaan.Entree Tivoli0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page