top of page
  • Foto van schrijverLianne

Op fietse deur Athene


Trap m'n fietse deur Athene hen, op een hobbelweg vanaf de caravan en als ik dadelijk in Gazi ben dan fiets ik deur. :-). (melodie 'op fietse van Skik)

Wat tof op de fiets door Athene, maar voor het zover is bezochten we eerst Delphi.Delphi

Op camping Delphi hebben we het mooiste uitzicht tot nu toe in Griekenland. We kijken uit over het dal, helemaal tot aan de golf van Korinthe en zien zelfs de bergen van Peloponessos. Wat een fantastische plek.Vanaf de 8e eeuw was Delphi de verblijfplaats van Apollo. Hij communiceerde via het Orakel van Delphi. Helaas heeft hij niet tot ons gesproken tijdens ons bezoek, maar we hadden ook geen dier bij ons om te offeren (Misty is natuurlijk geen optie).

Wel hebben we heel veel toeristenbussen met Italiaanse en Spaanse scholieren gezien en de vele bussen met Amerikanen van de cruiseboten uit Athene.

Wat was het druk bij de ingang. Al wachtend in de rij hebben we alsnog online een kaartje gekocht.

We hebben ons direct een weg gebaand omhoog - via de Heilige weg -, langs de groepen heen die ook nog met een gids onderweg waren. Het is een redelijk pittige klim omhoog, maar zeker de moeite waard. Het theater is erg mooi om te zien en het stadion wat nog hoger ligt is ook erg mooi. Het blijft bijzonder om te zien hoe ze dit tegen de heuvels aan gebouwd hebben destijds.


Het is jammer dat je geen foldertje meekrijgt bij de entree, want het is dringen bij de weinige informatieborden op het terrein. Doordat niet alles goed bewaard is gebleven heb je wel wat verbeelding nodig om te ontdekken wat het was.

Leuk weetje om te vermelden, we hebben heel veel talen gehoord bij Delphi, maar geen Nederlands. De camping eigenaar vroeg zich ook al af waar de Nederlanders bleven. Normaal zijn er veel meer in Griekenland volgens hem, maar nu heel weinig.


Op fietse deur Athene

Vanaf camping Athene kun je op veel manieren in het centrum van Athene komen. Met de bus en daarna de metro, met de taxi, met de auto, wandelend of op de fiets.

We zochten via google.maps de wandelroute op en die hebben we gefietst. Het was circa 8 km naar het centrum.


Het leuke was dat we onderweg gelijk konden stoppen bij bezienswaardigheden. Zo kwamen we langs een klein kerkje met een tent ervoor. De tent was eigenlijk ook helemaal ingericht als kerk met heel veel bloemen erbij. Hier zag ik duidelijk dat de Grieken het kruisje anders slaan. Wij (althans de katholieken weet ik) slaan van boven naar beneden en dan van links naar rechts het kruisje. De Grieken ook van boven naar beneden, maar dan van rechts naar links. Dus precies andersom.


Even verder kwamen we langs een rommelmarkt. Je hebt rommelmarkten en rommelmarkten, die was een echte rommelmarkt met de kleedjes nog op de grond. Het zag er niet uit, maar het was er erg druk.
Als eerste fietsten we in het centrum door de wijk Gazi. Een vrij nieuwe uitgaanswijk waar ook veel terrasjes zijn. Ook is er een oude gasfabriek die nu is omgebouwd tot museum. We besloten om met de klok mee rondom het centrum te fietsen.

Aangekomen in de wijk Monastiraki belanden we weer op een rommelmarkt. Deze heeft echter meer weg van een bazaar. Heb je iets nodig, hier kan je het vinden. Stoeltjes, verlichting - ook uit de jaren 70, gordijnen, sieraden, servies ze hebben het allemaal.

Dit is een oude wijk van Athene waar nog steeds Turkse invloeden zijn. Ook hebben we de overblijfselen van de bibliotheek Keizer Hadrianus gezien. Dat we hier al bijna tegenaan gelopen waren, hadden we totaal gemist, om vervolgens een flink stuk om te fietsen hiervoor. Ach ja, zo maak je heel wat mee in de stad.We hebben ook geluncht op het 'rommelmarkt' plein. Het is geweldig om te zien wat er rond loopt, welke talen voorbij komen en om even de rust te pakken.

Ik bestel crepes met berries, maar wat niet op de kaart stond is dat het driedubbele crepes waren met op elke crepe flinke hazelnoot pasta. Jeetje wat was dit machtig. Gelukkig heb ik Rudolf, die is bijna altijd bereid om mij te helpen mijn bord leeg te krijgen.


Door de wijk Plaka met de prachtige mini kerk Mikri Mitropoli fietsen we naar het parlementsgebouw. Daar staan twee in klederdracht getogen mannen op wacht en later zien we ook weer twee wachters in dezelfde klederdracht, bij het huis van de president.

Wat we niet hadden verwacht is het prachtige optreden van een orkest van de landmacht en/of marine en/of defensie. (dat weet ik even niet). Wat ik wel weet is dat er een festival was en er meerdere orkesten optraden voor het plein van het parlementsgebouw. Deze was ontzettend goed en het publiek was erg enthousiast. Ze zongen zelfs 'the phantom of the opera' prachtig zuiver. Wat een sfeer op dat plein.Via het Nationale Park fietsten we verder naar het Panathenaic Stadium (Kallimarmarostadion). Een mega groot stadium wat ook werd gebruikt bij de Olympische Spelen. Het was de finish plaats van de marathon, die startte in het plaatsje Marathonas. Het huidige complex is wel een reconstructie van hoe het ooit in 300 v.C. was, maar dat doet niks af aan hoe imposant het is. Er kunnen 60000 mensen in het stadion en er worden ook regelmatig concerten gehouden.


De Tempel van Zeus zetten we snel op de foto. Deze tempel wordt gerestaureerd, en er staan ook nog maar zeven pilaren overeind. We hebben veel mooiere en complete tempels bijvoorbeeld in Pasteum in Italië gezien.


Op naar de Acropolis. Van tevoren hebben we al besloten dat we deze niet gaan bezoeken. Per persoon wordt €24,50 entree gevraagd, dat is vrij veel en dat geld gebruiken we net zo lief om uit eten te gaan.

Wel kan je de Acropolis van veel verschillende wijken/punten in de stad zien. Boven op de Areopagosheuvel, die naast de Acropolis ligt, kun je de hele stad van bovenaf bekijken. En je ziet de Acropolis van heel dichtbij. Geweldig uitzicht, dus zeker een aanrader.

Van de Acropolis fiets je heel gemakkelijk weer naar de wijk Gazi en zo ben je de klok weer rond.


Hoe beviel dat op fietse deur Athene?

Machtig mooi!

De wandelroute is goed te fietsen, hier en daar moet je wel even goed opletten en af en toe ga je tegen het eenrichtingsverkeer in- maar het is heel goed te doen.

En de oude wegen rondom de Acropolis hobbelen nogal :-).

Toch, ik zou het iedereen aanraden. Je ziet zoveel meer, je stopt waar je wil, je gaat sneller dan de wandelaars en hebt dus geen zere voeten van al die kilometers.

Eerlijk is eerlijk, misschien wel zadelpijn.Chairetismoi apo Athene
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page