top of page
  • Foto van schrijverLianne

Op naar het hoge noorden


Fjalbacka Zweden
Uitzicht op Fjallbacka

De tijd in Nederland zit er weer op. Het was geweldig om iedereen weer te zien, nou ja bijna iedereen. Wil je dan niet liever in Nederland blijven? Nu nog niet 😊.

Graag zou ik het noorderlicht nog zien, dus op naar het hoge noorden. Dat het even niet zonnig is met koudere temperaturen dat weten we. De winterjas is in ieder geval mee.


Planning

We hadden een planning voor ons verblijf in Nederland, maar ja het liep even anders. Gelukkig zijn we flexibel een week eerder of later weg maakt niet zoveel uit, toch? Hier kom ik later op terug.

De vader van Rudolf zit in een verzorgingstehuis en er waren wat zaken te regelen. Nu Rudolf in Nederland was kon hij dit oppakken. Voor hem was dit ook wel even prettig en ik had zoiets als je dit kan doen gaan we gewoon een week later weg.

Natuurlijk regelt de broer van Rudolf alles nu wij weg zijn, wat heel erg prettig is. Toch is het ook fijn als je zelf even weer kan helpen. Zodat zijn broer ook even wat 'ontlast' is.


Uiteindelijk zijn we dinsdag 5 september vertrokken naar het Noorden.


Noorderlicht

Mijn wens is om een keer het noorderlicht te zien. Al lange tijd ben ik hier door gefascineerd en nu is de kans om dit te zien. Vandaar dat we in september / oktober naar het noorden willen.

De aarde schijnt eind september / begin oktober ideaal te staan t.o.v. de zon en de zonneactiviteit neemt nog toe tot 2025. Daarna neemt het weer een tijdje af. Neemt niet weg dat je dan ook wel het Noorderlicht kan zien als je noordelijk genoeg zit.


Doordat we naar het noorden reizen, geeft het ons ook de gelegenheid om het land beter te ervaren. Noorwegen hebben we al vaker bezocht, maar Zweden nog niet uitgebreid. Er zijn meerdere Nederlanders die naar Zweden emigreren, dus gaan wij tijdens deze reis ook op onderzoek uit.

Vinden we die locatie die gelijk de wauw factor heeft voor ons, of een bed & breakfast met camping mogelijkheden? We gaan het ervaren, want daarnaast is er nog genoeg wat we willen zien.


Storebeltbrug - Denemarken

Via Denemarken naar Zweden

We zijn al vaker met de auto naar Noorwegen geweest en ook regelmatig met de boot naar Gotenburg en/of Oslo. Deze keer gaan we het stuk helemaal rijden.

De overtocht inclusief caravan is toch wel een stuk duurder dan alleen met de auto, dus kiezen we voor de goedkope en iets langere reis. Daarnaast denken wij dat zo'n overtocht voor Misty ook veel spanning zal opleveren.


Op de eerste camping in Denemarken zie ik al veel ‘Isabella’ voortenten. Het blijkt dat dit een Deens merk is, dat wist ik niet. Ook in Zweden zien we veel Isabella voortenten, leuk om te zien, deze hebben we zelf ook.

De Volvo is ook een veel gebruikte auto hier. Dit merk komt natuurlijk uit Zweden, alhoewel het nu in handen is van een chinees bedrijf. Waar we in het zuiden van Europa amper een Volvo dealer zagen, zien we er hier heel veel.


Bohüslan Kusten


Bohüslan Kusten

De kust boven Goteborg is prachtig mooi. Op weg naar Lillehammer reden we hier altijd als een speer langs. Nu gaan we eindelijk het gebied eens ontdekken.

Het is prachtig. Vele fjoren, eilandjes, prachtige uitzichten. Zelfs op camping Wiggersviks heb je een geweldig uitzicht over het water.


Cafe Bryggan - Fjallbacka

Fjallbacka

Wie kent dit dorpje niet?

Je kan het kennen van:

  • Ingrid Bergman. De actrice had in dit dorpje een zomerhuis, waar ze elk jaar kwam tot aan haar overlijden.

  • De film Ronja de Roversdochter van Astrid Lindgren. Een aantal filmscenes zijn hier opgenomen, waaronder die in de kloof. Het is even een klim, maar zeker de moeite waard

  • Camilla Lackberg. De schrijfster die haar misdaad boeken over Fjallbacka schrijft. Ook zijn er een aantal boeken verfilmd.

Het is erg leuk nu we er zijn geweest om de serie terug te kijken. De boeken zijn tot leven gekomen.


De kloof in Fjallbacka

Rotswandeling langs de kust

We besluiten nog even met Misty te gaan wandelen langs de rotskust bij de camping. Prachtige route, mooie uitzichten en vooral een aardige klim.

Als we terug gaan merken we dat Misty er toch wat meer moeite mee heeft. Klimmen is geen probleem, maar afdalen en/of diepte zien blijkbaar wel.

Als een ware Obeliks gaat Rudolf aan de slag met zware stenen om de diepte (die nog geen 40 cm is) te verkleinen. Elke keer lijkt het of Misty de afstap neemt, maar besluit dan toch om het niet te doen.

Na een half uur lukt het eindelijk, pfffffff gelukkig. Maar binnen vijf meter is er weer een afstap is die ze niet wil nemen. Deze opstopping duurt gelukkig maar 15 minuten.

Dus dat ‘even’ wandelen duurde uiteindelijk bijna 1,5 uur. Bedenk dat alle ‘even’ klusjes meer tijd kosten dan je denkt.


Planning 2.0

Tijdens de eerste stop hebben we een globale planning voor Zweden gemaakt en daar zit wat speling in. Echt nu was het handig geweest als we toch een week eerder vertrokken waren.

De mover en/of accu geeft al wat problemen sinds de caravan terug is van onderhoud. Tot nu toe konden we de stroom even uit en aan zetten en dan rolde de caravan weer verder.

Tot vandaag (12 september), de mover is er nu helemaal mee gestopt.


Na telefonisch contact met onze dealer in Nederland en de gebruiksaanwijzing lukt het om de mover weer los te krijgen van de caravan banden. Gelukkig kunnen we dus rijden en we denken het probleem opgelost te hebben. Totdat we bij de volgende camping aankomen……………..

Helaas is het nog niet opgelost. Er is zeer goed contact met de dealer (BCA 28 in Wezep) en samen zoeken we de oplossing, want zonder mover is het haast onmogelijk om de caravan te duwen. Waterpas staan is ook wel prettig en dat gaat ook makkelijker met een wiel op de skeggen.

Ach ja, dan rol ik maar richting Rudolf in het bed, lekker warm 😊.


We wilden rond de 24e september in Kiruna zijn, maar mogelijk wordt dit nu wat later i.v.m. de mover problemen. Ach ja, begin oktober zal het noorderlicht ook nog wel te zien zijn en hopelijk valt er dan nog geen sneeuw....


Wordt vervolgd.


Med vänliga hälsningar uit Mora (Dalarna)


Zonsondergang in Zweden vlakbij Malmo


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page