top of page
  • Foto van schrijverLianne

Palermo

Het was de bedoeling dat we een rondje om het eiland Sicilië zouden doen en we verheugden ons al op de zandstranden van camping Luminoso in Punta Bracetto, maar...............

De campings in het zuiden zitten vol met overwinteraars én het werd slecht weer.

Dus hebben we de route omgedraaid. We zijn maandag 6 februari naar Palermo gereden, even 250 km omrijden :-). We gaan later naar de zandstranden en hopen dan op goed strandweer.We stonden op camping Olimpo circa 15 kilometer oostelijk van Palermo. Een terrassencamping met uitzicht op zee, maar wel een 'back to basic' camping. Hiermee bedoel ik met name het sanitair. Koude en/of lauwe douches, waarbij je eerst zelf een 'zekering' om moet zetten om lauw/warm water te krijgen. Het sanitair was oud, nu is dat geen probleem, maar als het niet erg schoon is vind ik het toch minder prettig.

Maar goed we kwamen voor Palermo en Corleone, daarover meer in een ander blog.


Palermo is de hoofdstad van Sicilië met bijna 700.000 inwoners. Groter dan Rotterdam, kleiner dan Amsterdam om een idee qua grootte te geven. De stad was in bloei onder Arabisch heerschappij. Later werd dit een Normandische heerschappij en in de tweede wereldoorlog heeft de stad veel schade gehad van bombardementen. Door corruptie (maffia) is de stad op chaotische wijze uitgebreid. De buitenwijken zijn, bij zoveel steden op Sicilië, niet mooi. Als je daar eenmaal voorbij bent, is Palermo zeker de moeite waard.


Wij gingen met de auto. Met de auto? Ja, gewoon parkeren bij het centraal treinstation, dat ligt midden in de stad. Goede parkeerplaats met bewaking, geen smalle ingang, ruime plekken. Dat ging heel goed.

We wilden via een hoofdweg de route wandelen naar het historische centrum met de kathedraal als hoogtepunt. Dat liep even anders.


Voor we het wisten liepen we in de armste wijk van Palermo, namelijk Albergheria. Het schijnt dat je hier op de avond niet moet zijn (Zuid-Afrikaanse maffia heerst er dan), maar overdag was het een feest om te zien.

Deze wijk heeft namelijk de Mercato di Ballaro. Een markt die slingert door de wijk heen, waar verse producten en natuurlijk ook prullaria worden verkocht. Wat een geuren, wat een kleuren, wat een hompen vlees die er hingen, wat een heerlijk fruit (aardbeien gekocht), eigenlijk een feest om doorheen te lopen. Zelfs ik, die niet van de markten ben, vond het erg leuk. En Rudolf, die genoot helemaal. Zeker toen hij lekkere kaas kreeg aangeboden, of niet Rudolf?

De was namelijk helemaal niet lekker haha.Het historisch centrum is vergeven met prachtige gebouwen.

Aangekomen bij de kathedraal blijkt deze prachtig te zijn en ook zijn de diverse invloeden te zien. Zo is het nu een kathedraal, maar was het eerst een christelijke basiliek en daarna een moskee. De mengeling van stijlen is goed terug te zien in het gebouw. Wij zijn ook bij de graven en in de crypte geweest.


Vandaaruit zijn we naar het Palazzo dei Normanni gegaan, waarin ook de Capella Palatina is gevestigd. In het Palazzo zit inmiddels ook het ministerie, dus jas uit, tas in een aparte bak, zelf door een scan lopen. Je komt het Palazzo niet zomaar binnen. Net zoals het ministerie in Den Haag of een rechtbank in Nederland.

De Capella Palatina is heel bijzonder om te zien. Het is een kleine basiliek in het Palazzo met schitterende mozaïeken. De muren zijn versierd met Bijbelse taferelen en er is veel met goud afgewerkt. Ook hier is het een mix van stijlen, er hangen bijvoorbeeld ook mooie oosterse hanglampen, terwijl in het midden Christus en de heilige maagd Maria is afgebeeld, is het plafond een Arabisch meesterwerk. Prachtig om gezien te hebben.


Wat hebben we verder dan nog gezien:

* Corso Vittoria Emanuel, de hoofdstraat in het oude centrum. Wandelgebied, authentieke winkels en toeristenwinkels

* Chiesa del Carmine met de prachtige geel-groene koepel op het dak

* Fontana Pretoria, die ook wel fontein van de schaamte wordt genoemd vanwege de vele naaktbeelden

* Quattro Canti, een kruispunt met vier holle gevels. Elke gevel heeft een fontein en een beeld van een beschermheilige

* Chiesa Santa Catharina van de buitenkant, vanwege restauratie. Via een zij-ingang kom je echter bij het oude klooster met een prachtige binnentuin en het oude klooster.

* San Cataldo, een kapel die niet gedecoreerd binnen, maar nog steeds drie koepels heeft, Arabische bogen en inscripties van de Koran.En dan is er nog zoveel meer te zien. Palermo is een stad waar je rustig twee dagen naar toe kan, en dan heb je alle bezienswaardigheden in de buitenwijken nog niet eens gezien.


Wat betreft het weer hebben we een goede keuze gemaakt om naar het westen van het eiland te rijden. Bewolkt, wind en af en toe wat regen hebben we tijdens ons verblijf bij Palermo gehad. In het oosten? Windkracht 8, vliegveld Catania gesloten, hele dagen regen, een goede keus om daar niet te blijven.

We zitten inmiddels in Marsala, zuidwest Sicilië en de zon schijnt weer.


Ciao vanuit Marsala.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page