top of page
  • Foto van schrijverLianne

Tops van de afgelopen maanden

We vieren even vakantie in Nederland en terwijl we genieten van het heerlijke Hollandse zomerweer maken we een korte lijst van 'must-see', 'must-do' voor ons.

Het lukt ons niet om een gezamenlijke top vijf te maken, onze meningen zijn te verschillend. Het wordt dus een top 5, top 8, of top tien :-).Top campings

Een top camping betekent niet altijd dat alles super de luxe is, het gaat ons om de ervaring en beleving. Hieronder staan ze in willekeurige volgorde


Deze campings vinden we beiden de moeite waard:

* Blagaj bij Mostar in Bosnië, voor haar rustige ligging, super gastvrije ontvangst, heerlijke eten, prachtig plekje aan de rivier


* Camping Sikia op Pylion in Griekenland, voor haar prachtige uitzicht, mooie terrassen, goede sanitair.


* Camping Castle Berat in Albanië, vanwege de enthousiaste jonge ondernemer Romeo, voor het organiseren van een Albanese maaltijd, voor het nieuwe sanitair, voor zijn hulpvaardigheid


* Camping Luminoso op Sicilië, vanwege het prachtige zandstrand, gastvrijheid, super sanitair, de heerlijke broodjes


Rudolf zou ook zeker teruggaan naar Lake Shkodra resort in Albanië. De enige camping in het land met Europese maatstaven. Camping Slapic in Kroatië was een verrassing, hier gingen we onverwacht heen en bleek een prachtige camping te zijn.


Lianne zou ook zeker teruggaan naar camping Tirana in Albanië, voor het geweldige uitzicht en het meer om op te suppen. Naar camping Torre Sabea in Gallipoli, heerlijk dichtbij het strand en het stadje Gallipoli. Camping Rudi in Calabrië, een agriturismo camping, met prachtig uitzicht op de heuvels en de Etna, voor het heerlijke eten, de natuurlijke omgeving, de gastvrijheid en de rust.


Matera

Must See

Wat moet je zeker gezien hebben? Teveel om op te noemen, maar beiden noemen we Matera het rotsendorp in Puglia (nou ja bijna in Puglia dan). Dit was wel een grote verrassing voor ons.

Ook Olympia het oude Olympische dorp in Griekenland is zeker de moeite waard. Het was niet druk in de ochtend en alles stond nog zo mooi in bloei. Alles werd goed uitgelegd d.m.v. borden, wat niet overal tijdens onze reis het geval is.

Het uitzicht vanaf de rotsen boven Krujë, je kan een heel groot stuk van de Albanese kust zien.


Meer van Bled

Rudolf vond daarnaast ook het meer van Bled geweldig om te zien. Hij wilde hier al lang naar toe en het is hem absoluut niet tegengevallen. Durmitor Park in Montenegro vond hij ook bijzonder om te zien.


Etna

Ik vind de Etna op Sicilië nog steeds magnifiek, die kan je niet vaak genoeg bekijken. En dan in Calabrië het verlaten dorp Pentedatillo, heel bijzonder om te ervaren. Sarajevo zou ik ook nog wel een keer willen bezoeken.Steden bezoeken?

Jazeker, bezoek zeker Athene en dan het liefst op de fiets. Wenen is ook een must see wat dat betreft. Praag mag je niet overslaan. Maar denk ook aan Tirana wat een bijzondere en aparte stad. Sarajevo met haar geschiedenis, Palermo met haar grote gebouwen en drukke verkeer.

Berat

Meest bijzondere ervaringen

Als ik over ervaringen moet schrijven dan springt Albanië er toch wel met kop en schouders boven uit.

Het heerlijke authentieke restaurantje in Gjirokaster, de geweldige gastheer Romeo van camping Castle Berat, de enige echte tapijtmaakster op de bazar van Krujë, de koffie boven op de berg bij Krujë van de beheerder van de Sari Saltik tempel.

De priester die ons zegende in Elbasan, de authentieke beheerders van camping Reshen en de ontmoetingen met een groep Albanesen op deze camping. De oma in de citadel van Berat die ons uitnodigde (en goed liet betalen haha) voor de koffie.

Zoveel gastvrijheid en bijzondere ontmoetingen in Albanië.


Tapijten maakster bizar in Krujë

Het is toch dat wat het reizen bijzonder maakt. Want ook camping Enigma in Vranje Servië valt hierdoor op en zouden we zo weer naar toegaan. Of de eigenaren van camping Blagaj in Bosnië. Het zijn toch de mensen die het verschil maken en de natuur. Zoveel bijenkasten hebben we onderweg gezien door heel zuid-Europa, de schildpadden, de slangen, de nationale parken, de bossen daar kan ik van genieten.


Oja, en dan vergeet ik onze 'Godfather' tour door Sicilië. Eindelijk de films gezien, een aantal locaties bezocht. Maar vooral het bezoek aan Corleone was het meest indrukwekkend. Het kerkje met de blik achter de schermen, de mensen die genoten van Misty, het café met filmposters, een dorp / stad om te ervaren.


Auschwitz

Onlangs bezochten we nog Auschwitz en dat zou je door alle belevenissen in Zuid-Europa bijna vergeten, maar dit was toch wel heel indrukwekkend.

Gelukkig heb ik heel veel vastgelegd in mijn blogs, om nog eens terug te lezen. Terug te keren naar het gevoel wat ik toen had, wat we beleefd hebben en wat we ervan vonden.


Nederland

Voor nu zitten we in de maand augustus in Nederland. Mijn rijbewijs heb ik inmiddels weer in het bezit, via een spoedaanvraag bij de gemeente. De bankpasjes zijn weer binnen, nu alleen nog een nieuwe portemonnee.

Nu zitten we nog in Winterswijk, maar vanaf zondag zijn we weer op camping de Zwiese in Hardenberg. Eind augustus gaan de auto en caravan nog voor onderhoud naar de garage en dan? Dan gaan we in september weer op pad. Waarheen? Dat hangt even van de Hollandse zomer af. Als het zo blijft regenen zoals nu, kan ik me voorstellen dat we toch even weer naar het zuiden gaan. Voor mij lonkt echter ook het noorden. Zweden en het vooral het noorderlicht.


Wat het wordt lezen jullie vanaf september weer in de blogs. Voor nu neem ik even 'vakantie' :-). Klinkt gek, maar even geen blogs schrijven is ook wel lekker.


Goede zomer voor iedereen en tot lees in september


Warme groet uit WinterswijkRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page