top of page
  • Foto van schrijverLianne

Van Salerno naar SiciliëVol goede moed begin je een nieuwe week, om al snel tot de ontdekking te komen dat een aantal dagen besteed zullen worden aan ziek zijn. We krijgen allebei een fikse buikgriep. Het einde van de week eindigt wel positief als we eindelijk aankomen op het prachtige Sicilië.


Ziek zijn in de caravan

Aan het begin van de week besluiten we dat we na de storm in Salerno op woensdag verder naar het zuiden willen rijden. Dinsdagavond voelt Rudolf zich al een beetje moe, maar vol goede moed maakt hij nog voor twee dagen macaroni. Dan hebben we morgenavond na een reisdag ook weer eten.

In de nacht van dinsdag op woensdag gaat hij 'spoken' door de caravan. In het donker op zoek naar een teiltje, rennen naar de wc, je kent het wel. De hele caravan geniet mee!

Woensdag rijden we dus niet verder. Ik besluit om nog even naar de Lidl te gaan, voor het geval dat................ ja en dat had ik niet moeten denken natuurlijk. Op het eind van de woensdagmiddag slaat ook bij mij het buikgriep virus toe. Alleen flink erger dan bij Rudolf.


En dan zou je willen dat je even wat meer ruimte had. Ruimte in bed, ruimte om apart te slapen, ruimte om je om te kleden, ofwel ziek zijn in de caravan is minder leuk. En als je samen ziek bent is het nog erger ha,ha.

Gelukkig is het een heftig, maar kortdurend virus en knapt Rudolf in de loop van donderdag al weer op en ik op vrijdag. (alhoewel ik dan wel gammel in de auto zit)


Op zoek naar een pizzeria met Google Maps

Vrijdag rijden we dan toch een stuk naar het zuiden. We belanden op camping Mimosa, niet aan te raden, maar voor een nacht is het te doen.

Aangezien de macaroni uiteindelijk niet meer bewaard is gebleven, gaan we op zoek naar een pizzeria. Google maps is hiervoor ook heel handig.

Rudolf heeft er een paar gespot en vol goede moed rijden we er om 18.00 uur heen. Aangekomen bij de eerste pizzeria, zegt de medewerker dat ze pas om 19.00 uur open zijn. Op Google maps staat iets anders, maar dat terzijde.

Vol goede moed vraagt Rudolf van Google maps de route naar de tweede pizzeria. Daar heeft Google nogal wat moeite mee. Via een afgelegen deel van de haven wil ze ons leiden naar de tweede pizzeria en doordat Rudolf afslagen mist raakt Google helemaal in de war. Uiteindelijk komen we aan bij de tweede pizzeria, die wel op Google staat, maar niet in de straat. Ofwel deze bestaat niet (meer).

Dan dwars door het stadje heen naar de derde pizzeria. Met eenrichtingsverkeer houdt Google ook niet altijd rekening en je kan je voorstellen dat het een aardig gedonder in de auto oplevert.

De derde pizzeria wordt bereikt en wat blijkt, het is een beetje kitsch, maar veel Italianen komen er en dat is altijd goed!. Twee heerlijke pizza's voor maar €10,50.

Met Google maps kom je een heel eind, maar een stukje gezond geografisch richtingsgevoel is ook wel handig.Tourist Trap haven Villa San Giovanni

Vanaf Salerno naar het zuiden (Reggio Calabrie) loopt een goede snelweg. Het blijkt geen tolweg te zijn, maar de weg is verrassend goed. Dit scheelt vooral in de tolkosten, want die zijn er dus niet voor de laatste 400 km naar Villa San Giovanni waar we de boot pakken naar Messina.

In 2004 hebben we deze route voor het eerst gereden, heen en terug, maar toen was er nog geen snelweg. In 2017 hebben we de route alleen richting het noorden gereden, we waren toen met de boot van Genua naar Palermo gereisd.


Als je aankomt bij de haven van Villa San Giovanni staan daar mensen vooral de buitenlandse toeristen op te wachten. In 2004 liet we ons leiden en werden we goed geholpen, echter na de hulp vroeg de desbetreffende persoon hier wel extra geld voor. Gelukkig had Rudolf toen geen geld bij zich, maar het is dus een ware tourist-trap. En ze zijn vrij brutaal en stoer qua uiterlijk, en niet makkelijk om van ze af te komen.

Toen we in 2017 van Messina teruggingen hebben we de caravan iets eerder laten staan en heb ik toen al de tickets gekocht en zijn we niet meer in deze val getrapt.

We waren erg benieuwd hoe het nu zou zijn.


En ja hoor, zodra we kwamen aanrijden kwam er van de zijkant een mannetje aangerend om ons zogenaamd te helpen. Heel duidelijk vertelden we dat we het zelf konden en de medewerker achter de balie moest er wel om lachen.

Ik weet niet of het daarom is, maar we kregen wel een flinke korting op de caravan overtocht prijs. In plaats van €72,- betaalden we maar €39,- voor de caravan. (+ €35,- voor de auto).

Het is in de haven goed geregeld, er zijn meerdere rijstroken waar je vanuit de auto je ticket kan kopen. Let wel op, nadat je het ticket gekocht hebt moet je nog een klein stukje verder rijden door het stadje en dat staat niet altijd even goed aangegeven. Net zoals vaker in Italië, maar daarover een andere keer meer.


Het lijkt wel of we gewoon naar Texel gaan, zelfs de overtocht duurt maar 20 minuten. Alwaar je midden in de stad Messina aankomt en dwars door de stad met je caravan verder rijdt. Natuurlijk wel met zijn drieën naast elkaar op twee rijstroken en dubbel parkeren kan je ook rekening mee houden.

Het avontuur op Sicilië kan beginnen.


Savoca

Als je aan Sicilië denkt denk je natuurlijk niet gelijk aan Savoca, maar in dit dorpje zijn delen van de film The Godfather opgenomen. Het ligt maar 5 km van de camping met een klim van 400m, dus het lijkt Rudolf een goed idee om dit op de fiets te doen.

Dat heeft hij geweten! Het was zweten, zweten, zweten voor hem.

Niet voor mij? Dat zou je denken, maar mijn elektrische fiets (Imove) is iets beter geschikt voor deze klimmetjes dan zijn fiets (Tenways). Laten we duidelijk zijn, dit zijn geen fietsen om te gebruiken in de bergen daar zijn we nu wel achter haha.


Halverwege heeft Rudolf het zweet op zijn hoofd staan, het gutst ervan af. En ik, nu ben ik diegene die probeert hem te helpen. Normaal is dit andersom. Hij zit er echt even doorheen. Omkeren wil hij niet, het is nog meer 1,7 km.

Google maps leidt ons achterlangs de berg op naar het dorp en dat is maar goed ook als we op de terugweg zien wat we voorlangs hadden moeten beklimmen.


Het dorpje telt maar 1600 inwoners, maar is een van de mooiste van Sicilië. Ook een van de bekendste.

Bar Vitelli is nog volledig in oude staat gebleven, precies zoals in de film. Je mag er foto's maken, maar niet filmen. Helaas is de bar op maandag gesloten, dus kunnen we niet binnen zitten, maar wel het originele terras bewonderen.


Door het dorp fietsen / wandelen we verder omhoog naar de San Nicola kerk. Ook te zien in de film, net als de 'weddingwalk' naar de kerk toe.

Het uitzicht is prachtig, tja ook de kerk was dicht dus dan maar genieten van de omgeving.Terwijl wij het dorp bezoeken van de film The Godfather, wordt er op dezelfde dag (maandag 16 januari) in Palermo een grote baas van de Cosa Nostra gearresteerd. Hij zat al 30! jaar ondergedoken. Hij zat gewoon hier op Palermo en heeft jaren van zijn netwerk gebruik gemaakt om ondergedoken te zitten.

Gelukkig zijn er nu geen praktijken meer zoals in de jaren '80 en '90 op Sicilië met veel moorden en bomaanslagen. Ze hebben zich aangepast en opereren nu meer in de bovenwereld, in de politiek, de zorg, de afvalindustrie en in de legale economie.

Op termijn misschien nog wel schadelijker voor de economische samenleving in Italië.


De fietstocht de berg af gaat heel gemakkelijk, het kan ook niet anders. Binnen 15 minuten staan we weer aan zee. De zon schijnt, het is lekker weer, tijd om te lunchen en te ontspannen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page