top of page

Voorbereid op reis met de caravan: Tips voor beginners


Tabbert Rossini 490 TD in Zweden aan een meer
Onze caravan in Zweden

Ben je van plan om voor het eerst met de caravan op reis te gaan? Dan hebben we een aantal handige tips voor je!

Wij, Lianne en Rudolf van Caravan2live, reizen nu al ruim anderhalf jaar fulltime met onze Tabbert Rossini 490 TD caravan door Europa en willen graag onze ervaringen en tips met je delen.


1. Maak een checklist

Een goede voorbereiding begint met een checklist. Zorg ervoor dat je alle belangrijke spullen hebt ingepakt, zoals keukengerei, kleding, kampeerspullen (stoelen, tafel, luifel, hangmat, etc.) en natuurlijk je documenten. Vergeet niet om ook een EHBO-kit en noodgereedschap mee te nemen.schrijven van een checklist voor het reizen met een caravan
Checklist

2. Test je caravan

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om je caravan goed te testen. Controleer of alle systemen werken, zoals de water- en gasinstallaties, de verlichting en de remmen. Wij hebben bijvoorbeeld onze nieuwe mover niet goed getest van te voren, onderweg bleken er enkele kleine aanpassingen nodig. Daarnaast laten we de caravan minimaal elke 2 jaar door een BOVAG erkende garage keuren. Vergeet ook niet je monoxide en rookmelder te testen of deze nog functioneert, als je er nog geen hebt in je caravan adviseren wij deze wel te plaatsen.


3. Plan je route

Hoewel het avontuurlijk kan zijn om zonder plan op pad te gaan, raden we aan om je route van tevoren te plannen. Vooral als je nog niet veel ervaring hebt. Kijk naar de wegen, campings en eventueel bezienswaardigheden op je route. Wij gebruiken vaak Google Maps en diverse kampeerapps om onze routes en overnachtingsplekken te bepalen. Via Google Maps (sateliet) kijken we altijd van te voren hoe de aanrijroute is van de camping, zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.


4. Zorg voor een goede verzekering

Een goede verzekering is onmisbaar. Dit geldt niet alleen voor je caravan, maar ook voor jezelf en eventuele passagiers. Wij hebben bijvoorbeeld een uitgebreide reisverzekering, een caravanverzekering en natuurlijk een autoverzekering. Daarnaast zijn we ook aangesloten bij de wegenwacht inclusief aanhanger. Dit geeft ons veel gemoedsrust tijdens onze reizen.


Tabbert Rossini 490 TD in Kiruna
Onze Tabbert caravan vlakbij Kiruna in Zweden

5. Wees voorbereid op het weer

Het weer kan erg wisselvallig zijn, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op verschillende omstandigheden. Als de weersvoorspelling erg stormachtig weer aangeeft, proberen we op deze dagen niet te rijden met een caravan. Vanaf windkracht 8 wordt er sowieso afgeraden om te gaan rijden met een aanhanger. Wij hebben bijvoorbeeld een dakluifel, die we bijna dagelijks gebruiken om schaduw of extra beschutting te creëren. Maar als het hard gaat waaien dan zetten we deze wel vast met stormbanden. Met rukwinden is het verstandig om de luifel in te draaien. Zodat deze niet over je caravan heen waait en veel schade zal aanbrengen.


6. Oefen met rijden en parkeren

Rijden met een caravan vergt wat oefening. Neem de tijd om te wennen aan het rijden en parkeren met een caravan. Zoek een rustige plek om te oefenen en krijg vertrouwen in het manoeuvreren. Rudolf had in het begin moeite met het idee van een 'sleurhut' achter de auto, maar na wat oefening voelde hij zich veel zelfverzekerder. Onze huidige combinatie (Volvo XC60 met een Tabbert 490TD) vereist zelfs een aanhanger rijbewijs (E-rijbewijs). Achteraf gezien zijn deze rijlessen zeer nuttig geweest en maakt je veel behendiger in manoeuvreren en rijden met een caravan. Als je onervaren bent, adviseren wij om eerst niet te ver weg te gaan en eventueel een caravantraining te gaan volgen. Want het rijden in de bergen, heuvels, smalle wegen en het achteruit rijden vergt wel wat oefening en ervaring.


7. Houd rekening met camping reserveren

Reizen met een caravan in het hoogseizoen kan betekenen dat veel campings geen plek meer hebben. Er is niks vervelender om na een dag gereden te hebben aan te komen op een camping waar je niet terecht kan. Dit betekent vaak (op een laat tijdstip) op zoek naar een nieuwe plek, je caravan keren op een smalle weg en veel irritatie. Wij hebben bijvoorbeeld geleerd om bij een overnachtingcamping (voor 1 nacht) van te voren (op de dag) zelf te bellen en campings waar je wat langer wilt staan gewoon te reserveren .


Conclusie

Met een goede voorbereiding kun je met vertrouwen en plezier op reis gaan met je caravan. Het belangrijkste is dat je geniet van de reis en de vrijheid die het kamperen biedt.


Mocht je nog vragen hebben of tips nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de contactpagina van deze website.


Warme groet,Lianne & Rudolf

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page