top of page

Waar doen ze het van? Huis verkopen en reizen.

Inns- en outs van het budget voor onze reis door Europa met de caravan

 


Tijdens het reizen krijgen we regelmatig de vraag ‘waar doe je dit van’? Nog net niet direct wat kost het, maar indirect komt de vraag hier wel op neer.


Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden en zo zijn er meerdere manieren om dit mogelijk te maken. De meerderheid gaat met een camper op pad, wij reizen bewust in een caravan. Zie over het waarom onze blog Camper of Caravan?


Je kan de reis zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Het kan waarschijnlijk goedkoper, maar ook duurder natuurlijk. Aan een aantal vaste lasten ontkom je niet, of je nu met een camper of caravan gaat reizen.

 
Hoe wij het doen

Het idee ontstond in de zomer 2021 na een ontmoeting met een stel uit Haarlem op een camping in de Elzas in Frankrijk. Zij waren een jaar op reis geweest met de caravan door Europa en gingen nu weer aan het werk. Op dat moment waren wij al wel aan het sparen om eerder te stoppen met werken en ons pensioen naar voren te halen.

Na deze ontmoeting gingen we wel denken is dit ook niet wat voor ons en waarom doen we dit zelf niet eigenlijk. Echter onze middelen waren niet voldoende om het te realiseren. Toen de prijzen in de huizenmarkt in dat najaar zo omhoog schoten zijn we toch maar eens gaan rekenen, met het scenario als we ons huis zouden gaan verkopen.

 

In januari 2022 hebben we ons huis verkocht. Met de overwaarde van ons (oude) huis en het geld dat we al gespaard hadden; daar doen we het van! We leven nu dus van de opbrengst van ons huis. Dit is natuurlijk niet eindig en op een gegeven moment zullen we weer aan het werk moeten, wil er brood op de plank komen. We moeten dus nog wel weer gaan werken (of voor ons zelf iets gaan beginnen), voordat we met pensioen kunnen. Onze eigenlijke droom is het starten van een gastenverblijf.

 

Er zijn ook reizigers die werken onderweg, dat doen wij (nog) niet. Wel zijn we nu bezig om te onderzoeken of we ons eigen gastenverblijf kunnen gaan starten. Het concept is bijna klaar en dan gaan we aan de slag met het ondernemingsplan. Als het concreet gaat worden zullen we jullie natuurlijk hierover meer gaan informeren.

 Wettelijk 8-4 maanden regeling

Vanuit de Nederlandse overheid mag je 8 maanden per jaar in het buitenland zijn, en 4 maanden in Nederland als je gebruik wil maken van de Nederlandse regelingen. Denk hierbij aan zorgverzekering, belastingen, opbouw AOW, reisverzekering e.t.c..

Als je geen vast woonverblijf hebt moet/kan je hiervoor tijdig een briefadres aanvragen bij je gemeente.

 

Je kan er ook voor kiezen om je uit te schrijven en je weer in te schrijven als je weer in Nederland gaat vestigen. Dit betekent wel dat je alles m.b.t. verzekeringen anders moet gaan regelen. Hoe dat precies werkt? Dat weten wij niet exact, want wij hebben ervoor gekozen om de 8-4 maanden regeling toe te passen en dat bevalt ons goed.

Behalve als je in november – december in Nederland twee maanden lang regen hebt 😊. Ondanks de regen was het deze maanden erg gezellig om familie en vrienden weer te zien. Ook zijn het ideale maanden om de auto en caravan te laten onderhouden in Nederland. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een tandartsbezoek. 

Vaste kosten

Je hebt je huis verkocht dan heb je toch geen vaste lasten meer? Ha,ha, was dat maar waar! Bezuinigen hierop kan, tot een minimum, afhankelijk hoe ver je wilt gaan.

Welke vaste kosten hebben wij:

 • Zorgverzekering – en die is dit jaar weer omhoog gegaan

 • Autoverzekering

 • Wegenbelasting

 • Caravanverzekering

 • ANWB lidmaatschap (pech onderweg)

 • Reisverzekering

 • Telefoon + wifi (we hebben een eigen mifi router dus hoeven niet in elk land een nieuwe telefoonkaart te kopen)

 • Abonnementen zoals Netflix, digitale kranten, etc.

 • Inboedel verzekering (een aantal spullen staan in de opslag)

 

Deze kosten staan elke maand vast en de meeste, zo niet alle, gaan jaarlijks omhoog. Al met al zijn we aan vaste kosten zo’n €850,- per maand kwijt. Het kan misschien iets minder, maar voor nu kiezen wij voor liever iets extra dan te weinig verzekerd. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de stormschade aan onze caravan die we in Winterswijk hebben opgelopen eind vorig jaar. Die hebben we dus nu goed verzekerd gelukkig.

 

Variabele kosten

Dit zijn kosten waarop je, deels, kan bezuinigen. Ze variëren ook per maand. Een land als Albanië was zo goedkoop qua campings, eten, bezienswaardigheden dat we goedkoop uit waren. Daarentegen zijn de campings in Kroatië extreem duur, duurder dan Italië en dat viel ons tegen.

Denk ook aan onverwachte uitgaven bijvoorbeeld aan de dierenarts voor Misty, wel of geen droger gebruiken voor je was en de dieselprijs! Tja de dieselprijs varieert enorm per land. In Scandinavië was dit erg duur, lijkt wel een ontmoedigings beleid. In de Balkan landen juist weer erg goedkoop.

 

Aan welke variabele kosten moet je rekening mee houden:

 • Boodschappen

 • Camping overnachtingen

 • Diesel (of andere brandstoffen)

 • Tol, parkeerkosten

 • Onderhoud auto en caravan

 • Wassen en drogen

 • Gasfles bijvullen

 • Activiteiten en bezienswaardigheden en uit eten.

 • Voer voor de hond (Misty)

Wat betreft activiteiten en bezienswaardigheden letten we goed op. Zo hebben we in Praag een flink aantal bezienswaardigheden niet bezocht, het was gewoon erg duur. Wij kiezen er regelmatig voor om op de fiets een stad te verkennen. Scheelt weer reiskosten en parkeerkosten. Leuke bijkomstigheid is dat je veel ziet van een stad.

 

Of het voer voor Misty was in november in de aanbieding. Een zak van 18 kilo voor de prijs van 15 kilo. Dan kopen we gelijk een paar zakken. We gaan dan wel over het budget heen, maar uiteindelijk bespaar je geld uit.

 

Tot nu toe staan we altijd op een camping. Ja we kunnen ‘vrij’ staan, we hebben een douche, we hebben zonnepanelen met een zwaardere accu en toch hebben we dat nog niet gedaan.

Wie weet wat de toekomst brengt, want op deze kostenpost kunnen we dan flink besparen.

 

We hebben voor elke bovengenoemde kostenpost een bedrag genomen en daar proberen we ons aan te houden. Ze zijn variabel, dus boodschappen mogen duurder zijn als een andere kostenpost lager is 😊. Lukt dit altijd? Nee.

Vooral december was een erg dure maand toen we in Nederland waren. Je gaat net wat vaker uit eten of lunchen met vrienden/familie en dan heb je ook nog de feestdagen. In het buitenland is de Lidl – indien aanwezig – een ideale winkel om goed op je budget te letten.


Nu is natuurlijk de vraag wat zijn jullie dan gemiddeld kwijt aan variabele uitgaven per maand? Eerlijk gezegd heet het niet voor niks variabel kosten dus het verschilt nogal per maand. Is vaak afhankelijk in welk land we zitten maar ook of we veel musea bezoeken en/of uit eten gaan. Maar grof gemiddeld kun je uitgaan van zo'n € 2300,- per maand en dit is inclusief de kosten voor overnachtingen (zo'n €900,- per maand).


Onverwachte kosten

Natuurlijk zijn er ook onverwachte kosten. Denk aan dure reparaties van caravan of camper. Of kleding, dat staat hierboven ook niet genoemd. Souvenirs ook zo’n leuke kostenpost. Denk ook aan een laptop of telefoon die onverwacht kapot kan gaan.

 Conclusie

Er zijn zoveel mogelijkheden en keuzes om voor een langere periode zoals ons te gaan reizen:

 • Wel/niet je huis verkopen of juist verhuren

 • Camper of caravan, weegt het kopen van een camper (vrij staan of goedkopere plekken) op tegen de kosten van de campingovernachtingen die je met een caravan hebt?

 • Inschreven blijven staan in Nederland of je uitschrijven

 • Wel of niet werken onderweg


 Er zijn meerdere mogelijkheden. Het belangrijkste is dat je iets kiest wat bij jou past, waar jij je prettig bij voelt én niet geheel onbelangrijk wat financieel haalbaar is.

En dan genieten maar!

 

Warme groet, Lianne & Rudolf


 


 

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page